Slovenija 21.10.2013 12:44

V Ljubljani se je začel mednarodni simpozij o predsokratikih

Ljubljana, 21. oktobra - Z uvodnim branjem poezije Gorazda Kocijančiča ter predavanjema Damirja Barbarića in Ozrena Žunca se je začel dvodnevni mednarodni simpozij o predsokratikih. Gostje se predsokratikov lotevajo na različne načine, od analiz besedil pa do možnih načinov predavanja in razumevanja "te zgodnje mistike", je za STA dejal Franci Zore s Filozofske fakultete.

Poleg tega se bodo gostje iz Slovenije, Hrvaške in Srbije dotaknili tudi "recepcije, ki so jo predsokratiki doživljali v kasnejših obdobjih, tudi že v antiki," je še dodal Zore.

Predavanja, ki jih je danes uvedlo branje Kocijančičeve poezije, v torek pa jih bo z branjem uvedel Milan Dekleva, bodo potekala od obravnave fragmentov pa do percepcije z zaključkom Ignacije J. Fridl o recepciji predsokratskih naukov na Slovenskem.

"Predavanja vsak dan uvajata pesnika, ki sta v Sloveniji pisala poezijo na temo predsokratikov. Po mojem mnenju je to zanimiv način, kako se jih lotiti, saj so tudi nekateri med njimi svoje tekste pisali v obliki poezije," je pojasnil Zore.

Simpozij pripravljajo v povezanih sklopih, ki jim sledi diskusija.

Simpozija se po Zoretovih besedah ne bodo udeležili štirje od napovedanih 26 gostov, med njimi so tudi Petar Šegedin, Boris Šinigoj, Sonja Weiss, Igor Mikecin, Vid Snoj, Gregor Moder in Igor Žunkovič.

Simpozij sta ob delu Fragmenti predsokratikov, ki je v treh delih v zbirki Koda izšlo v začetku leta, organizirali Študentska založba in Slovenska matica v sodelovanju z Inštitutom za preučevanje krščanskega izročila in Oddelkom za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Slovenski prevod temelji na delu Fragmenti predsokratikov, ki sta ga prvič leta 1903 izdala Hermann Diels in Walther Kranz. Delo so po posameznih mislecih oziroma skupinah prevedli Dašo Benko, Živa Borak, Jan Ciglenečki, Fridlova, Martin Horvat, Kocijančič, David Movrin, Boris Vezjak, Sonja Weiss in Zore.