Svet 21.10.2013 13:26

V Franciji izšlo novo delo Brine Svit Slovenski obraz

Pariz, 21. oktobra - Pri francoski založbi Gallimard so v začetku oktobra izdali deli v Parizu živeče pisateljice Brine Svit, žepnico romana iz leta 2011 "Une nuit a Reykjavik" (Noč v Reykjaviku) ter novo delo Slovenski obraz, ki so ga opisali kot transžanr, ki se istočasno bere kot roman in esej o identiteti. Prevod naj bi prihodnje leto izšel pri Cankarjevi založbi.

Besedilo Svitove, ki vsebuje tudi več kot 20 črnobelih portretov, opisuje usode več generacij slovenskih izseljencev v Buenos Airesu, ki je v zadnjih desetih letih zelo prisoten v avtoričinem življenju.

Avtorica je na zavihku zapisala, da se ji je ob nedavni smrti matere porodilo vprašanje o "dediščini, ki se prenaša z jezikom in se ji reče identiteta". "A s tem ne mislim na mirno in samo po sebi razumljivo identiteto tistih, ki živijo doma, ampak na identiteto izseljencev, ki se je zavedajo bolj kot drugi, ker se morajo vsak dan znova boriti zanjo, če jo hočejo ohraniti," je dodala.

Zato je pisateljica, ki je za Noč v Reykjaviku prejela tudi evropsko literarno nagrado Madeleine Zepter, s poljskim pisateljem Witoldom Gombrowiczom odpotovala v Buenos Aires, kjer še danes živi okoli 30.000 Slovencev in njihovih potomcev, ki so pripluli v Argentino v dveh velikih valih.

Svitova se je rodila v Ljubljani, od leta 1980 pa živi in ustvarja v Parizu. Leta 2003 je za roman Moreno prejela nagrado za francoski jezik in književnost, ki jo podeljuje Francoska akademija. Za roman Smrt slovenske primadone je prejela francosko literarno nagrado pelleas 2001, za roman Odveč srce pa je leta 2006 prejela še prestižno nagrado Maurice Genevoix, ki jo prav tako podeljuje Francoska akademija.