Svet 22.10.2013 6:00

Catherine Deneuve danes obeležuje 70 let

Pariz, 22. oktobra - Francoska igralka Catherine Deneuve, rojena Catherine Fabienne Dorleac, danes praznuje 70 let. Igralka, ki se je v igralski družini rodila leta 1943 v okupiranem Parizu, je prvo pomembnejšo vlogo dobila v muzikalu Dežniki iz Cherbourga Jacquesa Demyja leta 1963. V svoji karieri je zaigrala v več kot 100 filmih.

Deneuvejeva, ki je pred Dežniki iz Cherbourga posnela nekaj zabavnih filmov, se je razvila v vsestransko igralko, ki je oblikovala poseben slog odmaknjene, nadzorovane igre.

V karieri je sodelovala s filmarji, kot so Jean-Paul Rappenau, Jean-Pierre Melville in Andre Techine. Večkrat so jo nagradili na festivalih v Parizu, Berlinu, Cannesu in Benetkah. Za vlogo v filmu Regisa Wargnierja Indokina je bila nominirana tudi za oskarja za glavno vlogo.

Med pomembnejše filme igralke, ki je začela igrati s pomočjo sestre Francoise, sodijo še Gnus, Lepotica dneva, Zadnji metro, Mesto zločina in "Place Vendome". Nastopila je tudi v filmu Larsa von Trierja Plesalka v temi.