Svet 22.10.2013 14:01

Nobelovka Herta Müller v bolnišnici

Berlin, 22. oktobra - Pisateljica Herta Müller, ki je leta 2009 prejela Nobelovo nagrado za literaturo, je odpovedala vse obveznosti do konca leta, saj naj bi jo zaradi predrtja želodčne stene v nedeljo hospitalizirali v južnonemškem mestu Müllheim, poročajo nemški mediji.

Ljubljana, Študentska založba. Nobelova nagrajenka Herta Müller. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Študentska založba.
Nobelova nagrajenka Herta Müller.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

"Za Müllerjevo je dobro poskrbljeno in okreva," pa je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala predstavnica za odnose z javnostmi založniške hiše Carl Hanser Christina Knecht.

Pisateljica, ki se je rodila leta 1953 v Romuniji, je germanistiko in romunski jezik študirala na univerzi v Temišvarju. Delala je kot prevajalka in učiteljica nemščine.

Kot prevajalko v strojni tovarni so jo odpustili, ker ni hotela sodelovati s tajno policijo Securitate. Besedila Müllerjeve, ki je pod Ceausescujem doživela travmatične trenutke in izobčenje, odtlej niso smela več iziti v Romuniji. Leta 1987 je z možem emigrirala v Nemčijo. Živi v Berlinu.

Poleg Nobelove nagrade je Müllerjeva prejela še številne nagrade in priznanja, med drugim Kleistovo nagrado, nagrado Franza Kafke, Berliner Literaturpreis in IMPAC Dublin.