Slovenija 22.10.2013 15:18

Nagrada Kristine Brenkove slikanici Zdravljica z ilustracijami Damijana Stepančiča

Ljubljana, 22. oktobra - Nagrado Kristine Brenkove je prejela Zdravljica z ilustracijami Damijana Stepančiča. Za nagrado so bile nominirane še slikanice Železni Janez bratov Grimm s Stepančičevimi podobami, O miški, ki je zbirala pogum Nine Mav Hrovat in Ane Zavadlav, Krokodil Toneta Pavčka in Suzi Bricelj ter Pesmi iz ribogojnice Andreja Rozmana Roze in Zvonka Čoha.

Slikanico s slovensko himno, ki je izšla pri Mladinski knjigi, odlikuje raziskovalen pristop k likovni interpretaciji, značilen za že večkrat nagrajenega ilustratorja. Dramaturški lok Prešernove pesniške pripovedi Stepančič stopnjuje z drznimi likovnimi kompozicijami. Himnični in subtilni ploskoviti kolaži suvereno obvladujejo dvostranske kompozicije prelomov. Metafizično izrisovanje brezčasja skozi plastenje podob preteklosti, polpreteklosti in žive sedanjosti Stepančič v tej slikanici s svojo izpovedno močjo prižene do mojstrstva, je med drugim zapisano v obrazložitvi.

Stepančič je ob prejemu nagrade dejal, da bi ustvarjanje te slikanice lahko označil kot "počasno potapljanje", ki ni bilo prav nič podobno "skoku v vodo". Vsi ustvarjalci so se zavedali, da so pred težko nalogo in verjetno je, tako Stepančič, "trepetal tudi sam Prešeren".

Nominirance in prejemnika nagrade za izvirno slikanico, ki se letos prvič uradno imenuje nagrada Kristine Brenkove, so razglasili danes, na rojstni dan Kristine Brenkove (1911- 2009). Bojan Švigelj, predsednik upravnega odbora Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev, ki nagrado podeljuje že deseto leto, je povedal, da je lani v Sloveniji izšlo 135 izvirnih slikanic. Pred petimi leti je izšlo 150 slikanic z dvakrat večjo naklado. Letošnje nominirane slikanice so z izjemo Pavčkovega Krokodila, ki ga je izdala založba Miš, izšle pri Mladinski knjigi. Švigelj si v prvi vrsti želi več konkurence.

Žirijo so sestavljale Darja Lavrenčič Vrabec (predsednica), Kamila Volčanšek in Maja Gspan. Na razpis so prejeli 54 slikanic. Razpisno obdobje je bilo letos nekoliko daljše, saj je trajalo od 1. januarja 2012 do 31. julija letos. Lavrenčič Vrabčeva je opozorila na nizko število založb, ki izpolnjujejo visoke standarde na slikaniškem področju. Pogreša sodobna imena ustvarjalcev slikanic, na vsebinskem področju pa si želi manj produkcije že videnega.

Prireditev v Cankarjevem domu, ki jo je vodila Blažka Müller Pograjc, sta sooblikovala pesnik in nekdanji dolgoletni urednik Niko Grafenauer ter nekdanja vodja otroškega oddelka knjigarne Konzorcij Bedita Mlinar. Za glasbeni del so poskrbeli mladi harfisti s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.