Slovenija 24.10.2013 6:00

V Kinodvoru konferenca o vlogi kina v spreminjajoči se medijski krajini

Ljubljana, 24. oktobra - V Kinodvoru se bo v sklopu Leta kina danes začela dvodnevna mednarodna konferenca Mesto kina. Na njej bodo filmski strokovnjaki sedanje obdobje postavili v kontekst in perspektivo. Predstavniki nekaterih evropskih umetniških kinematografov bodo spregovorili o svojem delu in podali pogled na vlogo, ki jo ima kino v spreminjajoči se medijski krajini.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Kot so ob konferenci, ki se bo pričela ob 9.30, zapisali v Kinodvoru, je filmska kultura trenutno sicer živahna, v kinematografih pa se še nikoli prej ni tako malo dogajalo. Ljudje filme gledajo na televiziji, na DVD-jih, nalagajo jih s spleta, o njih razpravljajo na Facebooku, berejo na blogih in ljubiteljskih straneh.

Tudi obisk slovenskih multipleksov je v prvi polovici letošnjega leta zelo upadel. Čeprav se je količina filmov, ki jih ponujajo za distribucijo, povečala, jih vedno manj najde mesto v kinodvoranah, pri čemer ne gre le za zahtevnejša umetniška dela, ampak tudi za velike filme iz ameriških studiev, nagrajene z oskarji. Velike spremembe pri predvajanju pa prinaša tudi digitizacija filmskih platen, so zapisali v Kinodvoru.

Govorci na konferenci bodo filmski zgodovinar, kurator ter podpredsednik združenja Europa Cinemas Ian Christie, programski vodja v bristolskem kinu Watershed Mark Cosgrove, produkcijski menedžer v kinu Verdensteatret v mestu Tromso na Norveškem John-Kristian Dalseth, direktor münchenske kinoteke Stefan Drössler, kinotečna kuratorica v Korejskem filmskem arhivu iz Seula Sungji Oh in pomočnik direktorice Kinodvora za vodenje programa Koen Van Daele.

V okviru konference bodo drevi ob 21. uri tudi predvajali novo restavrirano izvirno 3D verzijo edinega filma, ki ga je Hitchcock posnel v 3D tehniki, Kliči M za umor. Omenjeno verzijo, ki je, kot so zapisali v Kinodvoru, resnična režiserjeva mojstrovina, so sicer imeli doslej priložnost videti le redki, celo med filmskimi kritiki.

Kinodvor konferenco Mesto kina organizira v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in MEDIA Deskom.