Slovenija 23.10.2013 14:41

V CD drevi glasbeno-gledališki večer MI HA IŠ, posvečen judovski kulturi

Ljubljana, 23. oktobra - V Cankarjevem domu (CD) bodo drevi na oder postavili glasbeno-gledališki večer Polone Vetrih in Saše Tabakovića MI HA IŠ - Kdo si človek? "Izbrali smo si temo judovske kulture in tradicije - vse kar je povezano z glasbeno tradicijo in literaturo," je za STA dejal Tabaković.

Po njegovih besedah bo med glasbenimi točkami Janeza Dovča, Boštjana Gombača, Gorana Krmaca in Vasilija Centriha poudarek na besedilih različnih avtorjev, med njimi sta Danilo Kiš in Ephraim Kishon, Vetrihova pa je tudi sama napisala besedilo o Fanny Mendelssohn.

Večer so naslovili po psalmu, ki ga je v 11. stoletju napisal neki rabin. Kot so zapisali v CD, je avtor psalm na pot pospremil z besedami, naj ga najde tisti, ki mu žalost razjeda srce. Naj ga pesem potolaži in mu vlije novo upanje, kajti časi so hudi.

Tabaković je dodal, da je rabinova misel tudi glavni motiv za današnji večer - "da se naredi kratkočasen, duhovit in na trenutke tudi malo žalosten dogodek. Kot življenje".

Mi Ha Iš tudi danes išče človeka - pravega človeka, tistega, ki mu je upanje odvzeto, išče psalm o prijateljstvu in medsebojnem zaupanju, so še zapisali v CD.

Scenografijo in kostume za dogodek, ki bo na sporedu še v četrtek in v soboto, je oblikovala Rosana Knavs.

Večer je nastal v produkciji CD v sodelovanju z Glasbeno agencijo Allergro.