Slovenija 25.10.2013 8:53

Čarniško praznovanje z Vivaldijevo Glorio in novitetami

Ljubljana, 25. oktobra - Ženski komorni zbor Čarnice bo pod vodstvom dirigenta Stojana Kureta nocoj v Slovenski filharmoniji izvedel slavnostni vokalno-instrumentalni koncert ob desetletnici delovanja. V prvem delu koncerta bo zazvenela v ženski izvedbi redko slišana Vivaldijeva Gloria, v drugem pa prav za to priložnost napisanih 11 novih skladb.

Čarnice bodo poslušalce najprej popeljale v svet sirotišnice za dekleta "Ospedale della Pieta", za katero je Antonio Vivaldi ustvarjal in v njej izvajal svoja največja dela, dekleta pa so z odličnim muziciranjem slovela po vsej Evropi. Glorio (RV 589) danes običajno izvajajo mešani zbori, ta večer pa bo ob spremljavi godalnega ansambla, trobente, oboe, čembala in orgel zazvenela v ženski izvedbi, so sporočile pevke.

S tem delom bo zbor zaokrožil jubilejno leto, ki so ga zaznamovali predvsem vokalno-instrumentalni programi. Med njimi izstopata Schumannov in Lajovčev opus za ženski zbor s klavirsko spremljavo, Čopijeva Glorija iz Misse brevis s spremljavo klavirja in tolkal, baročna Pergolesijeva Stabat mater za zbor, sopran, alt, orgle in komorni godalni orkester ter sodobna Brittnova Missa brevis z orgelsko spremljavo.

Sredi leta so Čarnice sodelovale s Kvartetom rogov Slovenske filharmonije, s katerim so izvedle Gallusove motete za dvozborje kot dialog rogov in ženskega zbora. Za glasbeno spremembo so v okviru Mednarodnega tekmovanja Maribor 2013 sodelovale na javni delavnici, ki jo je vodil predsednik žirije Stephen Connolly, nekdanji basist in sovodja mednarodno priznane vokalne zasedbe The King's Singers, za katero so pripravile izbor renesančnih madrigalov o vinu, ženskah, pesmi in ljubezni.

V drugem delu koncerta bodo izvedle 11 slovenskih novitet. Posebej za Čarnice in njihove priljubljene teme napisana besedila se prepletajo s svežimi domislicami mlajše slovenske skladateljske generacije. Občinstvu se bodo predstavili Anej Černe (besedilo Srečko Kosovel), Andrej Makor (Stano Kosovel), Matej Kastelic (Marjeta Cerar), Mojca Prus (Fran Milčinski Ježek), Ambrož Čopi (Alferija Bržan), Patrick Quaggiato (Marko Gregorc) in Samo Ivačič (Simona Kopinšek).

Posebnost ženskega komornega zbora je projektno delovanje z različnimi dirigenti, desetletno poustvarjanje pa zaznamujejo zlasti koncerti in snemanja. Med njihovimi dosežki je deset odmevnih projektov, štiri zgoščenke ter absolutna zmaga na državnem tekmovanju Naša pesem leta 2010 z dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom. Pomemben del njihovega delovanja predstavlja izvajanje novitet, večkratno sodelovanje s Slovenskim komornim zborom in Orkestrom Slovenske filharmonije ter snemanja za arhiv RTV Slovenija.

Med dirigenti jih je umetniško najbolj zaznamoval Stojan Kuret, poleg njega pa so z njimi sodelovali še Ana Erčulj, Martina Batič, Sebastjan Vrhovnik, Željka Ulčnik Remic, Tanja Benedik, Tone Potočnik, Marko Hribernik in ameriški glasbenik Chris Eckman.