Svet 23.10.2013 15:09

Trije Romuni priznali krajo slik iz nizozemskega muzeja

Bukarešta, 23. oktobra - Trije osumljenci so na sodišču v Bukarešti v torek priznali priznali krivdo za krajo sedmih dragocenih slik iz muzeja Kunsthal v Rotterdamu oktobra lani. Ukradenih umetnin, med njimi del Picassa, Moneta in Matissa, preiskovalci niso našli. Po pisanju britanskega BBC je možno, da so jih osumljenci sežgali.

Radu Dogaru, Alexandru Bitu in Eugen Darie so na obravnavi povedali, da so ukradene slike prepeljali v Romunijo in jih skušali prodati na črnem trgu.

V muzej so vlomili skozi zadnja vrata, s sten pobrali slike in pobegnili v vsega nekaj minutah. Dogaru je še povedal, da muzej praktično ni bil varovan ter da je vanj lahko vlomil zgolj z izvijačem. Je pa zanikal, da so ukradena dela pozneje sežgali v peči njegove mame. Kot je dejal, naj bi jih po prihodu v Romunijo predali moškemu rusko-ukrajinskega rodu.

Za tatvino na sodišču v Bukarešti sicer sodijo šestim osumljencem, med njimi je eden še vedno na begu.

Osumljenci naj bi iz muzeja Kunsthal v Rotterdamu, kjer hranijo zbirko umetniških del 19. in 20. stoletja, ukradli dela Pabla Picassa Harlekinova glava, Henrija Matissa Bralka v belem in rumenem ter Clauda Moneta Most Waterloo, London in Most Charing Cross, London.

Izginile so tudi slika Paula Gauguina Ženska pred odprtim oknom, imenovana zaročenka, avtoportret Meyerja de Haan'sa in slika Luciana Freuda Ženska z zaprtimi očmi.