Slovenija 24.10.2013 13:54

Pri Zavodu Itadakimasu pesmi Šalamuna, Štegra in Bedrača

Ljubljana, 24. oktobra - Ptujski Zavod Itadakimasu je v novi knjižni zbirki Poetoviona izdal tri pesniške zbirke: Dih Tomaža Šalamuna, Arhiv Aleša Štegra in Tanka molčanja Davida Bedrača. Dih je Šalamunova 44. pesniška zbirka, Štegrov Arhiv prinaša izbor pesmi od leta 1995, Bedrač pa je zbirko izdal po treh letih.

Šalamun je pri pisanju pesmi tudi tokrat, kot je dejal na predstavitvi knjige, "tekmoval z ubijanjem logike". Po njegovih besedah lahko zato njegove pesmi "delujejo čudno in jih lahko bere le tisti, ki je povabljen". Veliko besedila je moral črtati, kar je tudi sicer njegova običajna praksa. "Veliko črtam že v rokopisu, še več potem na računalniku," je povedal o procesu pisanja, ki ga, tako Šalamun, žene "lava".

David Bedrač, ki je napisal spremno besedo k Šalamunovi zbirki, je povedal, da je s "pesnikovo erupcijo in gejzirji zastrupljen že od srednje šole". Pesmi po njegovem mnenju ponujajo "fantastično potovanje po prepadih labirintske poezije".

Spremno besedo k Bedračevi pesniški zbirki je zapisal pesnik Ivan Dobnik, ki je dejal, da Bedrač konkretno upoveduje na način, ki se dotika transcendentnega, kar mu uspe celo na področju ljubezni in erotike.

Bedrač je opozoril na globljo raven od ljubezensko-erotične, ki jo nekateri pripisujejo zbirki. Krovna tematika pesmi je po njegovih besedah večna igra med besedo in molkom oziroma med krikom in tišino. Obenem se v pesmih sprašuje, ali je možen molk med dvema osebama v intimnem odnosu.

Šteger je zbiranje pesmi za Arhiv označil za "najbolj melanholično dejanje doslej". "Ko se selimo v pajčevino preteklosti, smo omejeni z zelo strogimi mejniki," je dejal. Pri zbiranju je opazoval, kako se je spremenil svet, obenem pa kritično analiziral tudi svoje ustvarjanje. Kot je povedal, so mu nekateri očitali, da je vsaka pesniška zbirka drugačna. A ravno v tem je čar umetnosti, je menil.

Po besedah avtorja spremne besede Roka Benčina Štegrova poezija ni poezija izgubljenosti, razpada ali presežnosti, težko bi govorili tudi o goli igri jezika, še manj o cinični stvarni poeziji. Še najlažje bi jo opredelili kot metafizično poezijo "v zelo modernem tostranskem smislu", je dejal.

V Zavodu Itadakimasu se trudijo oživiti kulturno dogajanje na Ptuju. V okviru tega poslanstva je nastala tudi nova pesniška zbirka, ki jo je oblikoval Studio Licul s tradicionalnimi tiskarskimi postopki.
Zbirka je nastala s pomočjo donacij.