Slovenija 26.10.2013 6:00

Borštnikov prstan letos igralki Olgi Kacjan

Maribor, 26. oktobra - Borštnikov prstan, največjo nagrado Festivala Borštnikovo srečanje za življenjsko delo, letos prejme igralka Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana Olga Kacjan. Nadela si ga bo na zaključni prireditvi festivala v nedeljo zvečer v Mariboru.

Ljubljana, Lutkovno gledališče. Igralka Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana Olga Kacjan. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Lutkovno gledališče.
Igralka Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana Olga Kacjan.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Dobitnico Borštnikovega prstana je izbrala žirija v sestavi dramska igralka Silva Čušin, gledališka režiserja in pedagoga Jernej Lorenci in Dušan Mlakar, pesnik, dramatik, esejist in prevajalec Ivo Svetina ter umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje Alja Predan.

"Olga Kacjan je igralka, ki je v gledališče in na njegov oder stopila pripravljena na drzne izzive in velika tveganja. Zato se je tudi odločala za sodelovanje v najprelomnejših trenutkih slovenskega in tudi nekdanjega jugoslovanskega gledališča. Z najprodornejšimi, predvsem pa vizionarskimi režiserji tistega časa je sodelovala in ustvarjala v netipičnih delovnih pogojih s tveganimi ali nepredvidenimi izidi. Marsikatera igralka bi se takim izzivom raje odpovedala, Olga se je drzno pognala v deroče valove," piše v utemeljitvi nagrade.

Olga Kacjan je ljubiteljem gledališke in igralske umetnosti znana tako z odrskih desk kot tudi s televizijskih zaslonov. Rodila se je 30. marca 1952 v Zemunu v Srbiji. Vpisala se je na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in leta 1976 absolvirala, v začetku osemdesetih let pa diplomirala. Po približno desetletju ustvarjanja "na svobodi" se je za krajši čas zaposlila v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, nato pa leta 1991 v Slovenskem mladinskem gledališču, s katerim občasno sodelovala že prej.

Že kot študentka je igrala v profesionalnih filmskih in gledaliških produkcijah, prvič leta 1976 v Wedekindovem Pomladnem prebujenju v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu. Tudi kasneje je gostovala v številnih slovenskih in tujih gledaliških hišah.

Nastopala je na televiziji (televizijska drama Terasa v Beogradu, nadaljevanka V taborišču v Zagrebu), zlasti konec 70. in v začetku 80. let prejšnjega stoletja pa je oblikovala tudi vrsto opaznih filmskih vlog (Povest o dobrih ljudeh, 1974; Dekliški most, 1976; Železni križ, 1980; Splav meduze, 1980, Sava Šumanović, 1980; Svetozar Marković, 1980; Dediščina, 1980; Carmen, 1993).

Igrala je v televizijskih igrah (Ulica treh rodov, Hiša Marije Pomočnice) ter v Mini Teatru v predstavah Janko in Metka in Marš - Visoka pesem. Trenutno igra Gospo v predstavi Služkinje Jeana Geneta v režiji Vinka Möderndorferja.

"Olga Kacjan se je poročila z umetnostjo, z gledališko umetnostjo, ki je tako odrska prevara kot resnica našega bivanja pod brezbrižnimi in hladnimi zvezdami," je med drugim še zapisala žirija za podelitev Borštnikovega prstana. Tega si je lani nadel igralec Igor Samobor.