Slovenija 28.10.2013 9:48

Vrata odpira 4. bienale slovenske neodvisne ilustracije

Ljubljana, 28. oktobra - V Ljubljani se bo danes začel 4. bienale slovenske neodvisne ilustracije, ki bo poleg pregledne razstave v Kinu Šiška ponudil še pet samostojnih avtorskih projektov sodelujočih avtorjev na različnih lokacijah ter spremljevalne dogodke. Platformo so po besedah organizatorjev leta 2007 vzpostavili zaradi potrebe po redefiniciji pojma ilustracije.

Ljubljana. Ilustracije, razstava. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ilustracije, razstava.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot dodajajo, so bili v šestih letih delovanja priča razmahu ilustracije in priznanju, da je v eksperimentalnih praksah vir nenadomestljive hudomušne svobode intermedijskega izražanja.

Poleg pregledne razstave več kot 24 sodelujočih umetnikov in umetniških kolektivov organizatorji izpostavljajo še delavnico Emotional Window, namenjeno ustvarjalcem, ki delujejo na področjih internetnih in virtualnih tehnologij, oblikovanja ter intermedijskih umetnosti. Delavnico pripravljajo v sodelovanju z univerzo Aalto iz Helsinkov.

Bienale bo 21. novembra v Kinu Šiška z avdio-vizualnim performansom zaključil finski glasbenik Vladislav Delay.

Bienale iz edicije v edicijo predstavlja svežo mešanico avtorjev specifičnih estetskih in vsebinskih nabojev, predvsem pa ostaja poklon avtorjem, ki jih kljub težkim pogojem dela na področju kulture in vizualnih praks ženejo navdušenje, radovednost, domišljija, svežina, avtorska svoboda in neodvisnost, so še zapisali organizatorji.

Med drugimi na letošnjem bienalu sodelujejo Ana Baraga, Anka Kočevar, Aphra Tesla, Biba Košmerl, Dunja Janković, Dušan Moldovan, Eva Lucija Kozak, Gregor Balog, Kaja Kisilak in tandem Kitsch Nitsch.