Svet 28.10.2013 11:03

Lou Reed, glasbenik, ki je rock'n'roll popeljal na temno stran

New York, 28. oktobra - Ob smrti Louja Reeda, glasbenika, ki je rock'n'roll popeljal na temno stran, se je na Twitterju in internetu zvrstila vrsta izrazov sožalja, med drugim je John Cale, ki je z Reedom ustanovil zasedbo Velvet Underground, zapisal, da je svet izgubil dobrega pisca in pesnika, "jaz pa prijatelja s šolskega dvorišča".

Reed, ki je v nedeljo umrl zaradi težav po presaditvi jeter v maju, je Velvet Underground s Caleom ustanovil leta 1965. Skupino mnogi uvrščajo med najpomembnejše zasedbe tistega časa.

Zasedbo je v letu nastanka pod okrilje vzel Andy Warhol, ki je za njihov prvenec "Velvet Undergound & Nico" ustvaril tudi znamenito naslovnico z banano.

Revija Rolling Stone je leta 2004 Velvet Underground uvrstila na 19. mesto na lestvici 100 "največjih" vseh časov, leta 1996 pa je bila sprejeta v Dvorano slavnih rock'n'rolla.

Reed, ki je skupino zapustil v prvi polovici 70. let minulega stoletja, je v svet glasbe vpeljal takrat kontroverzne teme, kot so droge, homoseksualnost, transseksualnost in transvestija.

S svojo glasbo je Reed, ki je najbolj poznan po pesmih, kot sta "Walk on the Wild Side" in "Perfect Day", vplival tudi na številne poznejše generacije glasbenikov, mnogi pa mu priznavajo tudi naziv botra punka.

Med drugim je s svojo glasbo vplival na Lennyja Kravitza, ki je tvitnil: "Lou, počivaj v miru na divji strani."

Na Twitterju so se med drugim oglasili tudi The Who, ki so zapisali: "Počivaj v miru Lou Reed. Hodi po mirni strani." Igralka Susan Sarandon pa je ob smrti glasbenika, ki se je v Brooklynu rodil 2. marca 1942, zapisala, da je New York izgubil "enega svojih originalov".

Reed, ki je v mladosti užival precej alkohola in drog, je v 80. letih spremenil življenjski slog - začel se je ukvarjati s tai chi, oboževalci pa so ga lahko opazili, kako, oblečen v usnje, pije kamilični čaj, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Na njegovo glasbo je v 90. letih ponovno opozoril film Trainspotting, v katerem je bila predvajana pesem "Perfect Day". Pesem so v dobrodelne namene leto pozneje z Loujem Reedom posneli Bono, David Bowie, Elton John in drugi zvezdniki.

"Vpliv Louja Reeda je takšen, da se lahko z njim primerja le peščica drugih," je dejal urednik revije Rolling Stone Simon Vozick-Levinson. "Neverjetno iskreno je spregovoril o realnosti umetnika, o tem, kako je biti samosvoja oseba. Ni olepševal zadev, življenje je prikazal takšno - kot je, to pa ga je naredilo resnično posebnega," je dodal.