Svet 29.10.2013 6:00

Morricone prejemnik nagrade EFA za filmsko glasbo

Ljubljana, 29. oktobra - Ennio Morricone bo na podelitvi evropskih filmskih nagrad 7. decembra v Berlinu prejel nagrado za najboljšega filmskega skladatelja letošnjega leta. Evropska filmska akademija (EFA) je "vsestranskemu skladatelju in pravemu mojstru" nagrado namenila za glasbo za film Giuseppeja Tornatoreja Najboljša ponudba.

Ljubljana. Italijanski dirigent Ennio Morricone. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Italijanski dirigent Ennio Morricone.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

"Morricone znova dokazuje, da zna ohraniti svoj stil in obenem ostati zvest stilu režiserja in filma," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v obrazložitvi nagrade zapisala sedemčlanska žirija, ki je v ponedeljek objavila prejemnike nagrad za tehnične dosežke v kinematografiji.

Ostale nagrade, med njimi nagradi za najboljši film in režijo, bodo oznanili na slovesnosti v nemški prestolnici.

Morricone je kariero začel kot trobentač. Zaslovel je po ponarodelih skladbah za "špageti vesterne" Sergia Leoneja iz 60. let minulega stoletja.

Delal je z režiserji, kot so Brian De Palma, Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Pedro Almodovar in Oliver Stone. Med drugim je prejel tri grammyje, dva zlata globusa, oskarja za življenjsko delo in nagrado polar, ki velja za Nobelovo nagrado za glasbo. Desetega novembra bo skladatelj dopolnil 85 let.