Svet 29.10.2013 11:13

Barenboim predčasno zapušča La Scalo

Milano, 29. oktobra - Dirigent Daniel Barenboim bo predčasno zapustil mesto glasbenega direktorja milanske La Scale. Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, naj bi Barenboim iz slovite milanske opere odšel v začetku leta 2015, dve leti pred iztekom pogodbe. Zakaj se je odločil za predčasen odhod, še ni znano.

Italijanski mediji so že pred časom ugibali, kdo bo nasledil Barenboima, a njihovih domnev o domačinu Riccardu Chaillyju v operi še niso potrdili.

Poleg Barenboima La Scalo sicer zapušča tudi predstojnik Stephane Lissner, ki pa je odhod napovedal za avgust prihodnje leto. Lissnerja, ki Milano zapušča zaradi vodenja pariške opere, bo nasledil umetniški vodja festivala v Salzburgu Alexander Pereira.

Barenboim bo nadaljeval svoje delo z orkestrom West-Eastern Divan, ki ga je leta 1999 ustanovil s pokojnim akademikom Edwardom Saidom, da bi združila mlade arabske in izraelske glasbenike.

Dirigent bo pred odhodom nadaljeval s svojim delom, med drugim bodo v operi pripravili Carjevo nevesto Nikolaja Rimski-Korsakova, Mozartovo "Cosi Fan Tutte" in Verdijevo opero Simon Boccanegra. Za uvod v sezono 2014-2015 pripravlja Fidelia, Beethovnovo edino opero.