Svet 30.10.2013 6:00

V nizozemskih muzejih eksponati, ki so bili vzeti Judom

Haag, 30. oktobra - Združenje nizozemskih muzejev je po raziskavi ugotovilo, da bi lahko bilo kar 139 muzejskih eksponatov ukradenih ali vzetih judovskim lastnikom med drugo svetovno vojno. Okoli četrtina od 162 nizozemskih muzejev, ki so bili vključeni v raziskavo o pridobitvah eksponatov med letoma 1933 in 1945, ima v lasti umetnine z "morda težavno zgodovino".

Med eksponati, ki so jih najverjetneje zaplenili nacisti, je 69 slik, 31 dekorativnih predmetov, 13 judovskih verskih predmetov in 24 risb.

Rezultate raziskave je združenje muzejev objavilo hkrati z zagonom spletne strani, na kateri bodo objavljeni eksponati, da bi tako o njih lahko odkrili še preostale manjkajoče podatke, piše francoska tiskovna agencija AFP.

"Raziskava ni bila preprosta, toda naši muzeji se zavedajo njenega pomena. Dejstvo, da je od druge svetovne vojne minilo toliko časa, nikakor ne more biti razlog, da je ne bi opravili," je dejal vodja projekta Siebe Weide.

Za 61 predmetov so že odkrili imena lastnikov, če pa bo le mogoče, bodo muzeji stopili v stik s sorodniki ali potomci lastnikov, so še zapisali na spletni strani.