Svet 30.10.2013 5:00

Picassov muzej v Parizu po novih napovedih odprt junija

Pariz, 30. oktobra - Za leto 2012 napovedano ponovno odprtje Picassovega muzeja v Parizu so ponovno prestavili. Po novih napovedih naj bi muzej, ki hrani največjo zbirko Picassovih del, vrata za javnost znova odprl junija prihodnje leto. Od začetka prenove leta 2009 se je podvojila tudi njena cena, ki zdaj znaša več kot 50 milijonov evrov, piše The New York Times.

Vzrok za več kot štiriletno prenovo stavbe iz 17. stoletja, postavljene v središču francoske prestolnice, gre po poročanju ameriškega časnika iskati pri slabem upravljanju direktorice muzeja Anne Baldassari. Leta 2012 je muzej zapustil eden od vodilnih zaposlenih skupaj s petčlansko ekipo, toda nihče od njih zaradi pritiska pariške javnosti ne želi dajati izjav.

Baldassarijeva očitke zavrača, češ da je številnih kritik deležna le zato, ker je ženska. Podaljševanju prenove po njenih besedah botruje tudi ekonomska kriza, ki se kaže v zmanjšanih proračunskih sredstvih, namenjenih za kulturo.

Arhitekt, ki stoji za projektom, Jean-Francois Bodin, pa meni, da se je prenova zaradi birokratskih ovir ustavila že leta 2011, torej dve leti po začetku projekta.