Slovenija 1.11.2013 6:00

Magnifico v Cankarjevem domu s koncertom Montevideo, bog te video

Ljubljana, 1. novembra - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi koncert Magnifica, na katerem bo premierno predstavil svoj novi album z glasbo z istoimenskega filma Montevideo, bog te video. Prisluhniti bo mogoče tudi nekaterim starejšim Magnificovim uspešnicam. Pevca bo na koncertu spremljal srbski vojaški orkester Stanislav Binički.

Ljubljana, Cankarjev dom. Glasbenik Magnifico. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Glasbenik Magnifico.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Glasba iz filma in televizijske serije Montevideo, bog te video je Magnificov tretji filmsko-glasbeni izdelek, ki sledi Stereotipu iz leta 1998 in delu Prepisani iz leta 2011.

Pod istim naslovom je v režiji Dragana Bjelogrlića nastal tudi najbolj gledan srbski film zadnjih dvajsetih let, ki je prejel tudi več nagrad na filmskih festivalih. Poleg Magnificovih značilnih melodij daje glasbi poseben pečat filharmonični vojaški orkester Stanislav Binićki, ki s svojim eklektičnim zvokom na plošči prikliče ozračje balkanskih šlagerjev in narodnih napevov iz tridesetih let.

Kot posebna gostja na albumu sodeluje tudi španska pevka Luz Casal, ki je ustvarila tudi špansko priredbo pesmi Pukni zoro. Glasba, še posebej pesem Pukni zoro, je v Srbiji ponarodela, kar si Magnifico šteje v veliko čast. "Ni večjega priznanja, kot da se avtor izgubi že 'v štartu' in je stvar postala narodna," je dejal na nedavni predstavitvi albuma.

Magnifico bo glasbo s srbskim vojaškim orkestrom in Casalovo predstavil v Cankarjevem domu še v soboto, 2. novembra. Koncertoma pa bo sledila turneja okoli 15 koncertov, med drugim v Beogradu, Mariboru, Novem mestu in Celju. Casalova bo po Ljubljani nastopila le še v Beogradu.