Svet 31.10.2013 9:02

Italijanski umetnik želi cerkev iz Italije prestaviti v New York

New York, 31. oktobra - Italijanski kontroverzni umetnik Francesco Vezzoli se je odločil, da bo cerkev, ki sedaj stoji v majhni italijanski vasici Montegiordano v Kalabriji, prestavil v newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA). S tem je sprožil val ogorčenja tako pri italijanskih varuhih kulturne dediščine kot lokalnih prebivalcih, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Cerkev, zgrajeno konec 19. stoletja in pozneje precej uničeno, so po naročilu umetnika že zavili po delih, zdaj pa čaka v lokalnem pristanišču Gioia Tauro na transport v New York. To naj bi bilo del Vezzolijevega tridelnega projekta umetnosti, religije in glamurja.

Vezzoli, znan po umetniškem predstavljanju slavnih osebnosti, kot so Courtney Love, Sharon Stone in Lady Gaga, namerava v treh mestih, Rimu, Los Angelesu in New Yorku, nakazati povezave med umetnostjo, religijo, spolnostjo in divami. Omenjeno cerkev je kupil prek spleta, v njej pa namerava projicirati svoje videe.

Prebivalci vasice, v kateri živi približno 2000 ljudi, ga tožijo, češ da je cerkev nacionalnega pomena. Transport pa so trenutno lokalne oblasti blokirale.

Umetnik se sprašuje, če podrti cerkvici ne bi bilo bolje v newyorškem muzeju in obenem obljublja, da jo bo ob koncu projekta vrnil nazaj in morda celo obnovil, še piše AFP.