Svet 2.11.2013 5:00

V dunajskem Prirodoslovnem muzeju razstava o iztrebljanju živalskih vrst

Dunaj, 2. novembra - V Prirodoslovnem muzeju na Dunaju je na ogled razstava z naslovom Trgovina s smrtjo - zadnje umiranje vrst, ki nazorno prikazuje, kako vsakdo prispeva k iztrebljanju živalskih in rastlinskih vrst ter kako se lahko temu lahko izogne. Razstava bo na ogled do 21. aprila.

Razstava, ki je nastala v sodelovanju dunajskega Prirodoslovnega muzeja z avstrijsko okoljevarstveno organizacijo WWF, obiskovalcem pojasni, kako človek zavedno ali nezavedno vpliva izumiranje vrst. Vsako uro namreč na svetu izumrejo tri živalske ali rastlinske vrste, so sporočili z agencija za stike z mestom Dunaj Compress.

Razstava je razdeljena na šest tematskih sklopov: iztrebljanje, izguba življenjskega prostora, smrtonosno razkošje, izkoriščanje morij, zastrupljanje in klimatske spremembe.

Zaradi geoloških sprememb je izginilo že do 90 odstotkov rastlinskih in živalskih vrst. Vzrok za dandanašnje izumiranje vrst pa je predvsem človek, naj bo zaradi prehranjevanja, krčenja življenjskega prostora in pretirane rabe naravnih virov, klimatskih sprememb ali dobičkonosne trgovine z zaščitenimi vrstami.

K zmanjševanju biotske raznovrstnosti prispevajo tudi vsakodnevna dejanja, ki se jih človek sploh ne zaveda. "Ko ste danes zjutraj vstali, si pripravili zajtrk, nahranili mačko in oprali perilo, ste s 50 odstotno verjetnostjo uničili del deževnega gozda," je ob odprtju razstave povedal direktor Prirodoslovnega muzeja Christian Köberl.

Palmovo olje je v največjih količinah proizvajano olje, ki se v različnih oblikah pojavlja v vsakem drugem izdelku za vsakodnevno uporabo. "Na račun naših poceni potrošniških dobrin se krči deževni gozd in z njim izumirajo tudi tamkajšnje živali in rastline," je dodal Köberl.

Še en primer iztrebljanja živalskih vrst v vsakdanjem življenju je nakup zamrznjenih rib. Z nakupom kilograma poljubnih rib ima potrošnik na vesti 20 kilogramov morskih psov, delfinov in morskih želv, ki jih ribiči kot stranski ulov mrtve vržejo nazaj v morje. Letno zaradi tega pogine približno 300.000 kitov in delfinov.