Svet 4.11.2013 6:00

V Parizu bodo podelili nagrado Goncourt

Pariz, 4. novembra - V Parizu bodo danes podelili prestižno literarno nagrado Goncourt. Letos se zanjo potegujejo dela Au revoir la-haut Pierra Lemaitra, Nue Jean-Philippa Toussainta, L'invention de nos vies Karine Tuil in Arden Frederica Vergerja.

Akademija Goncourt, poimenovana po bratih pisateljih iz 19. stoletja, Julesu in Edmondu de Goncourtu, je izbor štirih nominirancev naznanila 29. oktobra. Pred tem je žirija 1. oktobra v ožji krog nominirancev izbrala devet del, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lemaitre v svojem delu opisuje demobilizirance v prvi svetovni vojni, Jean-Philippe Toussaint z delom Nue zaključuje tetralogijo, ki sledi štirim sezonam v življenju modne oblikovalke Marie, Vergerjev prvenec bralca popelje v svet dveh prijateljev, ki ju v namišljeni srednjeevropski državi Marsovii med drugo svetovno vojno povezuje ljubezen do pisanja operet, Tuiljeva pa skozi zgodbo treh prijateljev, ki se srečajo po desetletjih, piše o lažeh, sramoti in prevarah.

Lani je nagrado prejel Jerome Ferrari za delo Le sermon sur la chute de Rome.

Goncourtovo nagrado podelijo vsako leto v začetku novembra. Nagrajenemu romanu je zagotovljena visoka naklada in dobra prodaja.