Slovenija 4.11.2013 4:00

Ob 40. obletnici izhajanja ČKZ Festival za kritiko znanosti

Ljubljana, 4. novembra - Časopis za kritiko znanosti (ČKZ) bo štiri desetletja izhajanja praznoval s Festivalom za kritiko znanosti, ki ga bo v Slovenski kinoteki odprl dokumentarni film Razmerja Marine Gržinić. Štiridnevni festival bo minil v znamenju filmov, razstave, simpozija in okrogle mize o dilemah in vprašanjih današnjega časa.

Uvodni film festivala Odnosi je nastal ob 25. obletnici lezbične skupine ŠKUC-LL in tematizira lezbično gibanje v Jugoslaviji.

Sledila bosta filma Slovenija, moja dežela Dimitra Anakieva, ki govori o izbrisanih, in Izhod Nejca Birse, ki v ospredje postavlja vprašaje o vlogi znanosti - še zlasti psihologije in psihiatrije - v razmerju do, kot so prepričani ustvarjalci, institucionalne represije, kakršno vršijo bolnišnice, psihiatrične klinike in zapori.

V torek bo v kinoteki na vrsti filmski sklop, ki so ga pri ČKZ poimenovali Komedije za kritiko znanosti. Obetajo se filmi Dr. Strangelove Stanleyja Kubricka, Terminator 3 Jonathana Mostowa in Star Trek IV Leonarda Nimoya.

V sredo se bo dogajanje preselilo v galerijo Škuc, kjer bodo odprli razstavo arhiva revij ČKZ. Sledil bo simpozij z naslovom ČKZ med preteklostjo in prihodnostjo, na katerem bodo sodelovali Andrej Lukšič, Igor Pribac, Darij Zadnikar in Barbara Beznec.

Na četrtkovi okrogli mizi bodo Vesna Leskovšek, Marko Marinčič in Andrej Kurnik razpravljali na temo Opustošenje družbe, ki se sklada z zapisom ČKZ ob visokem jubileju: "ČKZ je eden redkih preostalih družbenih prostorov, ki na presečišču več akademskih disciplin na eni strani in iz praks iniciativ ter gibanj na drugi, odpira in misli dileme in vprašanja današnjega časa."