Slovenija 4.11.2013 10:24

V Kinodvoru predstavitev slovenske filmske dediščine

Ljubljana, 4. novembra - V Kinodvoru bodo drevi pripravili dvojni filmski dogodek - ljubljansko premiero filma Kdo se boji črnega moža? Janeza Lapajneta ter predstavitev filma Karpopotnik Matjaža Ivanišina. Filma želita občinstvu približati slovensko filmsko dediščino - Lapajnetov film Dolino miru, Ivanišin pa mladega Karpa Godino.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Lapajnetov film je postavljen v leto 1944 v nedorečen kraj v okupirani Srednji Evropi, kjer se razvije večkulturni trikotnik med pastirčkom in dvema častnikoma z nasprotnih strani.

Film, v katerem igrajo Tilen Lapajne, Wayne T. Carr, Klaus B. Wolf in Michael Kranz, je sicer na festivalih prejel kar nekaj nagrad - med drugim je na festivalu v Orlandu prejel nagrado za najboljši tujejezični kratki film, v Barceloni zlatega leva, na mednarodnem filmskem festivalu The London City Film Festival pa prvo nagrado.

V Karpopotniku pa Ivanišin sledi popotovanju mladega Godine po Vojvodini, kjer je filmar posnel nenavaden film ceste z naslovom Imam jednu kuću. Danes je ta ohranjen le fragmentarno. Film je med drugim prejel vesno za najboljši scenarij.

Kot so zapisali v Kinodvoru, dogodek v sklopu Leta kina predstavlja dva sodobna filma, ki sta kljub zelo različnima temama in estetskima pristopoma globoko zakoreninjena v slovenski filmski zgodovini. Skupno jima je iskreno spoštovanje do filmske dediščine.