Slovenija 5.11.2013 6:30

Nina Rakovec ob filmu Hočem živeti: Duševno zdravje je pri nas še vedno velika stigma

Ljubljana, 5. novembra - V CUK Kino Šiška bodo drevi ob 20. uri v Ljubljani premierno predvajali film Nejca Levstika Hočem živeti. Nina Rakovec, ki je v kratkem igrano-dokumentarnem filmu o duševnem zdravju mladih odigrala glavno vlogo, je za STA dejala, da je bila pod velikim pritiskom, saj je čutila odgovornost do tako pomembnega projekta.

Ljubljana. Igralka Nina Rakovec. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralka Nina Rakovec.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kratki igrano-dokumentarni film prikazuje izpoved dekleta, ki je v mladosti zaradi izgube ljubljene osebe poskušalo končati svoje življenje, kasneje pa se je spopadalo tudi s samopoškodbenim vedenjem in motnjo hranjenja. O duševnem zdravju mladih so v filmu spregovorili tudi strokovnjaki.

"Duševno zdravje je pri nas še vedno velika stigma. Upam, da smo ta vprašanja s projektom malo približali javnosti, zlasti mladim," je dejala Rakovčeva.

"To punco sem tudi spoznala, bila je prisotna na snemanju. Povedala mi je vso svojo zgodbo, ves čas pa me je pri igri tudi usmerjala. Hkrati je tudi ona skozi mene doživela nekakšno terapijo oziroma podoživela vse te stvari, kar je bilo tudi zame z igralskega stališča izredno zanimivo in pomembno," je dodala.

Dekle sedaj študira, sicer pa po besedah Rakovčeve pravi, da "nikoli ne moreš popolnoma preko tega". "Meni predstavlja vzor poguma glede življenjske zgodbe, ki jo ima za sabo, in s kakšnimi strahovi se mora še vedno boriti. Vzor poguma, po katerem bi se morali vsi zgledovati," je dodala Rakovčeva.

Po besedah Rakovčeve je bilo snemanje filma izjemno težko, saj so v njem izjemno "hude scene" - projekt pa zahteva celega človeka.

Film je nastal v sodelovanju s filmsko ekipo Vizualist in programom PUM Radovljica in v koprodukciji z Ljudsko univerzo Radovljica.