Svet 5.11.2013 5:00

V pariškem muzeju Orsay razstava o Bartoku in madžarski moderni

Pariz, 5. novembra - V pariškem muzeju Orsay je na ogled razstava Bela Bartok in madžarska moderna 1905-1920. Postavitev združuje okoli 100 slik iz javnih in zasebnih zbirk na Madžarskem. Razstavljeni so še številni dokumenti, povezani z mladi Bartokom, ter glasbeniki, skladatelji, pisatelji, pesniki, filozofi in psihoanalitiki iz njegovega kroga.

V zgodnjem 20. stoletju je glasbenike in slikarje na Madžarskem družila skupna želja po odkrivanju novih oblik izražanja in obenem obujanju tradicije. Ko so orali ledino znotraj evropske avantgarde, so v le nekaj letih ustvarili svoj lasten in poseben slog - modernost, prežeto s tradicijami Madžarske.

Ob slikah so na razstavi v muzeju Orsay na ogled še fotografije, filmi, arhivski posnetki in notni zapisi. Postavitev tako prikazuje bogat in ploden dialog med glasbo in likovno umetnostjo v začetku 20. stoletja na Madžarskem, je mogoče prebrati na spletni strani muzeja.

Madžarski skladatelj in pianist Bela Bartok (1881-1945) je bil vodilni predstavnik klasične moderne glasbe. Značilnosti glasbe Liszta, Stravinskega ter Schönberga je obogatil z elementi madžarske in slovanske narodne glasbe.