Slovenija 7.11.2013 7:00

V CD drevi koncert ob polstoletnem delovanju programa Ars

Ljubljana, 7. novembra - V Cankarjevem domu bo drevi koncert ob 50. obletnici delovanja tretjega programa Radia Slovenija - programa Ars. Koncert, na katerem bo pod taktirko Ena Shaoa nastopilo vseh pet zasedb RTV hiše, bo uvedla skladba Maurica Ravela La Valse, na sporedu pa bodo tudi tri novitete slovenskih skladateljev Alda Kumarja, Uroša Rojka in Milka Lazarja.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kumar se bo predstavil s skladbo Riba na topolu poje, Rojko z delom Zakaj strmiš vame čez pol sveta?, Lazar pa z delom M.ars suita za simfonični orkester, jazzovski orkester in dramskega igralca.

Rojko si je za skladbo izbral pesem Tomaža Šalamuna in v njej poudaril dvoumnost ter večplastnost pomenov. Skladba Kumarja, ki je navdih zanjo iskal v rodnem Travniku pri Idriji, bolj intuitivna. Lazar pa je za svojo skladbo, ki jo je napisal za oba - simfonični in jazzovski orkester, izbral sedem pesmi Edvarda Kocbeka, na katere je napisal glasbeno refleksijo. Delo vključuje tudi recitatorski del, ki ga bo izvedel Igor Samobor.

Dela bodo izvedli simfonični in big band orkester ter otroški, mladinski in komorni zbor RTV Slovenija.

Program Ars zajema uredništva za kulturo, resno glasbo, za religije in verstva ter uredništvo igranega programa. Pokriva vse umetniške zvrsti in duhovne vsebine, pomemben pa je tudi zaradi radijskega zvočnega arhiva. Ta združuje na stotine radijskih iger, literarnih tekstov ter slovensko in tujo glasbo v interpretaciji slovenskih glasbenikov ter tako hrani kulturno bogastvo slovenskega naroda.