Slovenija 7.11.2013 10:07

V Hiši arhitekture Maribor razstava o nagradah Piranesi

Maribor, 7. novembra - V Hiši arhitekture Maribor bodo danes odprli pregledno razstavo o nagradah Piranesi, ki jih vsako leto podeljujejo v okviru Piranskih dni arhitekture z namenom vrednotenja aktualne arhitekturne misli evropskega prostora. Na to temo bo ob razstavi predaval arhitekt in urednik revije Piranesi Robert Potokar.

Obalne galerije Piran že od leta 1983 v novembru organizirajo mednarodni seminar Piranski dnevi arhitekture, katerega namen je oceniti trenutne arhitekturne trende in predstaviti inovativne zamisli arhitekturne in prostorske produkcije. Razstava, ki vsako leto spremlja srečanje, predstavlja nove arhitekturne dosežke v Srednji Evropi.

Od leta 1989 se za najboljše stvaritve podeljuje nagrada Piranesi. Njeno ime se navezuje na italijanskega grafika in arhitekta iz 18. stoletja Giovannija Battisto Piranesija in domnevno piransko poreklo njegove rodbine.

Za nagrado Piranesi se poteguje pet projektov, ki jih vsako leto izberejo selektorji iz različnih evropskih držav. Glavno vodilo pri izboru glavne nagrade je kakovostna umestitev objekta v okolje in ohranjanje identitete okolja. Poleg glavne nagrade se podeljuje priznanje Piranesi in od leta 2009 tudi študentsko priznanje Piranesi.

Prva nagrada Piranesi je bila leta 1989 podeljena srbskemu arhitektu in urbanistu Bogdanu Bogdanoviću za spominski park Dudik v Vukovarju. Sledila so dela priznanih arhitektov, kot so Vojteh Ravnikar, Ginno Valle, Klaus Kada, Cannata Fernandez, Henke Schreieck, Urša Komac in Špela Kuhar, Sadar + Vuga, Hrvoje Njirić, Maruša Zorec in Matjaž Bolčina. Letošnji nagrajenci bodo znani 25. novembra.