Svet 8.11.2013 6:00

Dokumentarec o Felliniju s svetovno premiero v Rimu

Rim, 8. novembra - Na osmem filmskem festivalu v Rimu bodo ob 20. obletnici smrti filmskega mojstra Federica Fellinija premierno predvajali dokumentarec Antonella Sarna "Federico degli spiriti - L'ultimo Fellini" (Federicovi duhovi - Zadnji Fellini). Film je postavljen v čas med režiserjevo smrtjo in pogrebom, o njem pa spregovorijo njegovi prijatelji in sodelavci.

Film bo na festivalu, ki sicer poteka med 8. in 17. novembrom, na sporedu v soboto, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Fellini, ki je umrl 31. oktobra 1993, je v filmih ustvarjal svoj lasten svet ter postal znan kot zavzet zagovornik umetniške svobode. Med njegove najbolj znane filme sodijo Cesta, Sladko življenje ter Osem in pol.

Fellini, rojen leta 1920 v Riminiju, se je sprva v Firencah posvečal risanju. S filmom se je prvič srečal, ko se je leta 1946 skupaj s še petimi avtorji podpisal pod scenarij filma Roberta Rossellinija Paisa. Debitiral je leta 1950 s filmom Varietejske luči, že leta 1953 pa je bil za film Postopači nagrajen na beneškem filmskem festivalu.

V zgodnejših delih je zaznati socialno kritičnost neorealizma, pozneje pa je v filme vključeval osebno perspektivo, polno avtobiografskih in psihoanalitičnih vložkov, ki jo je predstavljal z nadrealistično filmsko govorico.

Za svoja dela je prejel vrsto nagrad, poleg nagrad v Cannesu in Benetkah tudi štiri oskarje za tujejezični film ter nekaj mesecev pred smrtjo oskarja za življenjsko delo.