Svet 8.11.2013 5:00

V berlinski Kulturbrauerei kmalu muzej, posvečen vsakdanjiku v NDR

Berlin, 8. novembra - V berlinski Kulturbrauerei bodo 16. novembra odprli muzej, posvečen vsakdanjiku v Nemški demokratični republiki (NDR). Kot napovedujejo v ustanovi Hiša zgodovine Zvezne republike Nemčije, bo stalna razstava združevala okoli 800 originalnih predmetov ter 200 dokumentov pa tudi filmske in tonske posnetke ter biografske zgodbe.

Razstava želi predstaviti napetosti med državljani NDR in političnim sistemom, ki je njihov vsakdanjik utesnjeval skozi ideološke odločitve, nadzor in prisilo. V nemški prestolnici sicer o času razdeljene Nemčije med drugim priča zasebni muzej nasproti stolnice, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Številni državljani NDR so se na nadzor, ki ga je vršila Enotna socialistična partija Nemčije, odzvali z umikom v zasebnost. Počitniška hišica in trabant v Kulturbrauerei bosta pričala o tem, kako so si ljudje pridobili vsaj delček svobode.

Tako kot izobraževalnemu sistemu in gospodarstvu so tudi prostemu času svoj pečat dale množične organizacije in delovni kolektivi. "Skozi kulturno ponudbo in ponudbo za prosti čas je država skušala utrjevati občutek za skupno in za povezanost, sočasno pa sta obe služili tudi kot sredstvo nadzora," so zapisali pripravljavci razstave.

Poleg stalne postavitve, s katero bodo odprli muzej v Kulturbrauerei, nameravajo tam prirejati tudi občasne razstave, še piše dpa.