Svet 8.11.2013 10:20

Polanski v New Yorku prek Skypa predstavil novi film

New York, 8. novembra - Režiser Roman Polanski je v četrtek v New Yorku prek Skypa predstavil prenovljeno in podaljšano verzijo dokumentarca Weekend of a Champion (Vikend prvaka) iz leta 1972 o britanskem dirkaču Jackieju Stewartu. Polanski se v ZDA ni vrnil vse od leta 1978, ko je pobegnil dan pred izrekom sodbe zaradi spolnega občevanja z mladoletnico.

Nemčija, Berlin. Poljski režiser Roman Polanski. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Poljski režiser Roman Polanski.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Film, ki ga je Polanski posnel na vrhuncu Stewartove dirkaške kariere, je sedaj dopolnil z epilogom, v katerem se stara prijatelja srečata in premlevata preteklost.

Stewart je na predstavitvi novinarjem dejal, da ima tri želje, med katerimi je tudi ta, da bi lahko bil ta hip z njim osebno tudi Polanski, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Polanski, ki je prek Skypa spregovoril o svojem prijateljstvu s Stewartom, pa je svoje tri želje nanizal: "Da bi Jackie zmagal še kakšno tekmo, da bi jaz naredil dober film in da bi moj sin končno prešel to neumno obdobje najstništva."

Do spolnega škandala z danes 50-letno Samantho Geimer naj bi prišlo marca 1977 v Los Angelesu v vili režiserjevega prijatelja Jacka Nicholsona. Polanski je tedaj 42 dni prebil v zaporu Chino State Prison, nato pa zbežal iz ZDA v Francijo, saj mu je grozila dosmrtna ječa. S pridobitvijo francoskega državljanstva se je režiser, rojen v Parizu staršem poljskega rodu, zaščitil pred izročitvijo ZDA.

Švicarska policija je na podlagi mednarodne tiralice, razpisane leta 1978 v ZDA, Polanskega aretirala 27. septembra 2009 na züriškem letališču. Po desetih mesecih, ki jih je deloma preživel v hišnem priporu v svoji hiši na obrobju Gstaada, so julija leta 2010 švicarske oblasti zavrnile njegovo izročitev ZDA in ga izpustile na prostost.

Geimerjeva je letos izdala knjigo spominov The Girl: A Life in The Shadow Of Roman Polanski, na naslovnici pa je bližnji posnetek obraza tedaj 13-letnega dekleta, ki ga je Polanski sam posnel le nekaj tednov pred dogodkom.

Igralec, scenarist, režiser in producent Roman Polanski velja za enega najvidnejših filmarjev 20. stoletja. Med njegove najbolj poznane filme med drugim sodijo Pianist, za katerega je leta 2003 dobil oskarja, Chinatown, Rosmaryjin otrok, Besnilo in Duh.