Svet 11.11.2013 5:30

V Zagrebu v torek začetek knjižnega sejma Interliber

Zagreb, 11. novembra - Največji hrvaški knjižni sejem Interliber bo v torek odprl svoja vrata na Zagrebškem velesejmu. Na 36. knjižnem sejmu, ki se bo sklenil konec tedna, se bodo poleg najpomembnejših hrvaških založnikov predstavljali še njihovi kolegi iz sedmih držav, tudi iz Slovenije.

Ljubljana. Knjižni sejem, knjige. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjižni sejem, knjige.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Po besedah vodje sejma Zorana Ušurića bo sodelovalo 240 založnikov, kar je nekoliko manj kot v prejšnjih letih. Knjige v slovenščini bo predstavila ljubljanska podružnica hrvaške založbe V.B.Z..

Da bo letos na sejmu zaradi gospodarske krize nekoliko manj naslovov, kot v minulih letih, je potrdil tudi predsednik združenja založnikov in knjigarjev Hrvaške Neven Antičeviće. So pa založniki pripravili sejemske popuste, na starejše izdaje tudi do 80 odstotkov.

Med najbolj zvenečimi imeni letošnjega sejma bo zagotovo Pulitzerjev nagrajenec Adam Johnson, avtor romana The Orphan Master's Son.

Sicer pa bo Interliber tudi letos ponudil vrsto spremljevalnih dogodkov, kot so predstavitve novih knjig, omizja, tribune in otroške delavnice. V petek in soboto bodo tudi nekoliko podaljšali odpiralni čas sejma, za katerega je, razen za program Infogamer Reboot, vstop prost. Na sejmu sicer tudi letos pričakujejo več kot 100.000 obiskovalcev.

Ne bo pa na letošnjem sejmu države partnerice. Italija se je namreč opravičila, da se ne bo uspela pripraviti na takšno vlogo.