Svet 10.11.2013 6:00

Clooney na Berlinalu s filmom o umetninah, ukradenih v času vojne

Berlin, 10. novembra - V tednu, ko po svetu odmeva novica o najdenih umetninah, ki so jih pred in med drugo svetovno vojno ukradli nacisti, so organizatorji Berlinala sporočili, da bo na festivalu George Clooney predstavil umetnostni triler iz časov nacizma - The Monuments Men (Ljudje spomenikov), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Japonska, Tokio. Ameriški filmski igralec George Clooney. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA/Xinhua

Japonska, Tokio.
Ameriški filmski igralec George Clooney.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA/Xinhua

Clooney, ki se bo na 64. berlinskem filmskem festivalu, ta bo potekal med 6. in 16. februarjem, tudi ustavil, v filmu pripoveduje zgodbo o ameriškem vodu, ki dobi nalogo, da iz rok nacistov reši dragocene umetnine. Zgodba temelji na resničnih dogodkih.

Ameriški vod je sestavljalo sedem direktorjev muzejev, kuratorjev in umetnostnih zgodovinarjev, za sovražnimi linijami pa so morali najti umetnine in jih vrniti lastnikom.

"Kot kaže nedavno odkritje, so kraje umetnin v tistem času še kako aktualne tudi danes. The Monuments Men bo temu malo poznanemu področju končno namenil svetovno pozornost," je ob napovedi dejal direktor festivala Dieter Kosslick.

Clooney, ki je film zrežiral, pomagal pa je tudi pri pisanju scenarija, je za film zbral zasedbo igralcev, med katerimi so tudi Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett in John Goodman.

Festival v Berlinu bo uvedel film Wesa Andersona The Grand Budapest Hotel.