Svet 11.11.2013 9:53

Mednarodni nagradi za filma Razredni sovražnik in Čefurji raus!

Bratislava/Cottbus, 11. novembra - Celovečerec Roka Bička Razredni sovražnik je na 15. mednarodnem filmskem festivalu v Bratislavi v nedeljo prejel kar tri nagrade, med njimi glavno nagrado - Grand Prix za najboljši film. Nagrajen pa je bil konec minulega tedna tudi film Čefurji Raus! Gorana Vojnovića. Emir Hadžihafizbegović je v Cottbusu prejel nagrado za najboljšo moško vlogo.

Igor Samobor je na festivalu v Bratislavi prejel nagrado za najboljšega igralca, Razredni sovražnik pa je pobral še nagrado filmskih kritikov FIPRESCI za najboljši film.

Bičkov film je bil prikazan v glavnem sporedu festivala, v katerem so prikazali prvence ali druge celovečerne filme osmih režiserjev, med njimi tudi slovensko-italijansko koprodukcijo v režiji Mattea Oleotta Zoran, moj nečak idiot, ki si je z Razrednim sovražnikom že delila svetovno premiero na beneškem festivalu.

Festivalska žirija, ki so jo sestavljali makedonska igralka Labina Mitevska, ameriški pedagog in pesnik James Ragan ter slovaška igralka Jana Hubinska, je nagrado za najboljšo igralko podelila švedski igralki Anni Odell za vlogo v filmu Srečanje. Odellijeva podpisuje tudi režijo filma, ki je bil prav tako premierno prikazan v Benetkah.

Nagrado za najboljšo režijo pa sta si v Bratislavi razdelila Bobo Jeličić za hrvaški film Obramba in zaščita, premierno prikazan na zadnjem berlinskem festivalu, ter Jurij Bikov za ruski film Načelnik, premierno prikazan v Cannesu. Oba filma sta umeščena tudi v program ljubljanskega filmskega festivala Liffe, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.

Pod scenarij Razrednega sovražnika, ki ima zdaj že štiri mednarodne in osem domačih nagrad, se podpisujejo Nejc Gazvoda, Biček in Janez Lapajne. Producenta filma sta Aiken Veronika Prosenc in Janez Lapajne, film pa je nastal pod okriljem produkcijske hiše Triglav film.

Razredni sovražnik je minuli četrtek prejel tudi zlato rolo za 25.000 gledalcev v slovenskih kinodvoranah, so sporočili s Triglav filma.

Mednarodna žirija 23. festivala vzhodnoevropskega filma v nemškem Cottbusu, ki se je zaključil v soboto, je v obrazložitvi nagrade Hadžihafizbegoviću zapisala, da je igralec v vlogi očeta pokazal veliko karizmo, zrelost v igralskih veščinah in zelo človeški pristop. Nagrada znaša 5000 evrov.

Obe glavni nagradi sta v Cottbusu pripadli ruskemu filmu. Kot najboljši film festivala je bil nagrajen film režiserja Aleksandra Veledinskega Geograf, ki je izpil svet, nagrado za najboljšo režijo pa je prejel Bikov za film Načelnik.

Vojnovićev film je po petih tednih predvajanja v kinematografih že presegel 46.000 gledalcev in se približuje drugi zlati roli, so sporočili s produkcijske hiše Arsmedia.