Svet 12.11.2013 6:00

V madridskem muzeju Prado razstava skicirk iz 18. stoletja

Madrid, 12. novembra - V madridskem muzeju Prado je na ogled razstava Rim v tvojem žepu - skicirke umetnikov iz 18. stoletja. Na njej so predstavljene skicirke osmih mladih umetnikov, ki so se med letoma 1758 in 1764 s pomočjo štipendije Kraljeve akademije lepih umetnosti San Fernando izpopolnjevali v Rimu. Razstava bo na ogled do 19. januarja.

Študentje so v tem času v skladu z navodili akademije v skicirke risali kopije antičnih del ter kopije del renesančnih in baročnih mojstrov. Vanje so risali tudi prizore iz vsakdanjega življenja ter jih včasih uporabljali kot popotniške dnevnike. Bile so obvezen element v njihovem študijskem procesu, tekom katerega so se morali seznaniti z vsemi referenčnimi umetniškimi deli, ki so predstavljala osnovo za njihovo nadaljnje ustvarjanje, piše na spletni strani muzeja.

Na razstavi si bo med drugim mogoče ogledati dve upodobitvi Rima Giuseppeja Vasija in Juana de Villanueve. Razstavljena pa sta tudi dva vodnika po Rimu Mariana Vasija, ki so ju v poznem 18. stoletju uporabljali številni turisti ob obisku večnega mesta.

Ker je Kraljeva akademija lepih umetnost San Fernando študentom popotovanje v Rim omogočila preko štipendije, je del razstave posvečen tudi štipendiranju. Tako so predstavljeni dokumenti, povezani z vsemi fazami postopka, od izbora študentov, prek navodil do finančne plati potovanja v Rim.