Slovenija 12.11.2013 6:00

V Cankarjevem domu koncert zasedbe Remember Shakti

Ljubljana, 12. novembra - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi koncert zasedbe Remember Shakti, na katerem bosta ob jubileju skupine Shakti s spremljevalno zasedbo nastopila ameriški kitarist John McLaughlin in indijski glasbenik Zakir Hussain. Koncert bo postregel s "čarobnim energijskim napojem" indijske glasbe, jazza, bluesa in funka, so sporočili iz CD.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Legendarno skupino Shakti je v 70. letih ustanovil kitarist John McLaughlin, ki sicer že desetletja soustvarja zgodovino jazza. Od 1975 do 1977 je zasedba posnela tri albume, ki v glasbenih prvinah, kot so zapisali v CD, izžarevajo pomen besede "shakti" - inteligenco, lepoto in moč.

Leta 1997 sta McLaughlin in virtuoz na tabli Hussain ponovno zbrala skupino, v katero sta povabila nekaj mlajših indijskih glasbenikov. V tej, številčnejši postavi, so kot uvod v turnejo posneli ploščo Remember Shakti. Spomladi 2012 so začeli praznovati 40-letnico skupine Shakti z nastopi v Indiji, ki jih letos jeseni nadaljujejo po Evropi.

Angleško-indijsko skupino Remember Shakti danes sestavljajo veterani skupine - McLaughlin, Hussain in vokal Shankar Mahadavan - ki so se jim pridružili virtuoz na mandolini iz južne Indije U. Shrinivas ter mlad glasbenik z lastnim glasbenim izrazom V. Selvaganesh na tradicionalnih inštrumentih, kot so gatam, mridangam, kanjira. Skupina predstavlja eksplozivno mešanico indijske glasbe, jazza, bluesa in funka.

McLaughlin velja za enega najboljših še živečih kitaristov. Med drugim ga je revija Rolling Stone uvrstila na 49. mesto lestvice stotih največjih kitaristov vseh časov.

Svetovno uveljavljeni tolkalec Zakir Hussain velja za mednarodni glasbeni fenomen. Čudežni glasbenik in mag klasične table navdušuje tako z igro kot s tehniko. Je najbolj iskani spremljevalni glasbenik največjih indijskih klasičnih glasbenikov in plesalcev ter eden poglavitnih soustvarjalcev sodobnega globalnega zvoka.