Slovenija 12.11.2013 10:22

V galeriji Equrna dela Mitje Ficka in Marka Matthesa

Ljubljana, 12. novembra - V galeriji Equrna bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo slovenskega umetnika Mitje Ficka in Marka Matthesa iz Nemčije z naslovom Ocena globine. Naslov razstave nakazuje možne smeri branja slik ter ponuja izhodišče za razmislek o globini, ki je lahko fizična, materialna, psihološka ali simbolna, so zapisali v galeriji.

Za Matthesa sta temeljnega pomena pojava informacijske prenasičenosti in razslojevanja mestnih prostorskih oblik. Ozadja za njegove slike sestavljajo najdeni predmeti, ki skozi uporabo in čas v sebi nosijo zapise zgodovine. Z reciklažo starih materialov ter naslikano urbano formalnostjo umetnik ustvarja multiperspektivni slikovni prostor.

Fickove slike so kontrapol Matthesovim stvaritvam. Na njih prevladujejo motivi iz narave, ki kot kulise tvorijo razpoloženjska stanja alegoričnih, magičnih prizorov. Če Matthes materijo spreminja, razblinja in ji odvzema težo, Ficko prizemljuje to, kar živi v prispodobah in simbolih. Razstava je tako poskus sobivanja in dojemanja različnosti v podobnem ter obratno, so zapisali v galeriji.

Pomurski akademski slikar Mitja Ficko (1973) je slikarstvo študiral na Akademiji za likovno umetnost pri Janezu Berniku in Gustavu Gnamušu ter leta 2002 zaključil magistrski študij pri Metki Krašovec. Od leta 2004 deluje kot samostojni kulturni ustvarjalec. Predstavil se je na več samostojnih in skupinskih razstavah. Živi in dela v Ljubljani in na Mohorju.

Mark Matthes se je rodil leta 1976 v Hamburgu. Umetnost je študiral v Hamburgu in Zürichu. Trenutno živi v Leipzigu. Je avtor nekaj samostojnih razstav, razstavljal pa je tudi na vrsti skupinskih.