Slovenija 13.11.2013 9:40

Na Ljubljanskem gradu dela umetnikov iz Črne gore, Makedonije, BiH in Srbije

Ljubljana, 13. novembra - V Galeriji S na Ljubljanskem gradu bodo ob 18. uri odprli razstavo z naslovom Bodi umetnost: Drugačnost kot pogon kapacitet v kulturnih industrijah, ki je prva v nizu razstav Vrata umetnosti v svet. Na ogled bodo dela umetnikov iz Črne gore, Makedonije, Bosne in Hercegovine ter Srbije.

Ljubljana. Ljubljanski grad. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanski grad.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Iz Črne gore se bodo prestavili umetniki Biljana Keković, Ratko Odalović, Željko Reljić, Siniša Radulović in Ilija Nikčević. Iz Makedonije bodo razstavljali Hristina Zafirovska, Bendi Ibrahim, Tatjana Balać, Dijana Tomić Radevska in Marijeta Sidovski. Na ogled bodo tudi dela Marine Finci, Renate Papista, Halila Tikveše, Admira Mujkića, Irfana Handulića, ki prihajajo iz Bosne in Hercegovine, ter dela srbskih umetnikov Vukašina Milovića, Tomislava Todorovića, Miodraga Mlađovića, Marice Radojčič Prešić in Vladete Živković.

Razstavo, ki so jo na Ljubljanskem gradu pripravili skupaj z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), so postavili na pobudo organizatorja projekta in srečanj "Let's art", črnogorskega združenja likovnih umetnikov (ULUCG).

Kot je zapisano na spletni strani Ljubljanskega gradu, se je ob spremljanju umetnosti v državah na območju nekdanje Jugoslavije porodila zamisel o poskusu skupinske izmenjave izkušenj, kakor tudi o vpogledu v sisteme organiziranja in vodenja sorodnih združenj likovnih umetnikov. Pobudnik povezovanja, ki je postal tudi gostitelj srečanj, je ULUCG.

Na omenjenih srečanjih so umetniki, kritiki in predsedniki društev umetnikov v okviru lastnih izkušenj pri delu prispevali k vzpodbudni in koristni atmosferi akademskih razprav o umetnosti, še piše na spletni strani Ljubljanskega gradu.