Svet 13.11.2013 5:00

Režiser Ang Lee verjame, da bo kitajski film prehitel Hollywood

Taipei, 13. novembra - Tajvanski režiser Ang Lee, dobitnik dveh oskarjev, verjame, da bodo filmi v kitajskem jeziku po dobičkonosnosti v približno desetletju prehiteli tiste, posnete v Hollywoodu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Meni tudi, da za dosego tega cilja ne bo treba prilagajati filmske produkcije.

Francija, Cannes. Tajvanski režiser Ang Lee. Foto: Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Tajvanski režiser Ang Lee.
Foto: Xinhua/STA

"Ljudi, ki govorijo kitajsko, je verjetno štirikrat več kot tistih, ki govorijo angleško. Verjamem, da bomo na koncu prevladali, odnesli vse," je dejal.

"Menim, da bomo v desetih letih postali pomembnejši trg od hollywoodskega. Do tega bo prišlo po naravni poti," je dodal in dejal še: "Pomembno je, da nadaljujemo s tem, kar znamo. Bodo tako vzponi kot padci, ampak se bo splačalo."

Ang Lee, ki živi v New Yorku, je obiskal Tajvan, da bi se pripravil na 50. izdajo zlatih konjev, podelitve kitajskih filmskih nagrad, ki bo tam potekala 23. novembra.

Lani je kitajski film zaslužil 2,8 milijarde ameriških dolarjev (dobri dve milijardi evrov), hollywoodski film pa 10,8 milijarde dolarjev (dobrih osem milijard evrov), a nekateri strokovnjaki menijo, da bi kitajska produkcija ameriško lahko prehitela že do leta 2020.

Ang Lee je oskarja prejel za filma Gora Brokeback in Pijevo življenje, svetovno slavo pa mu je prinesel film iz leta 2000 Prežeči tiger, skriti zmaj.