Slovenija 13.11.2013 4:00

Na Jesenicah se začenjajo tradicionalni, 26. Čufarjevi dnevi

Jesenice, 13. novembra - S posebno slovesnostjo in predstavo Vihar v izvedbi Kulturno-umetniškega društva Fofite iz Medvod se drevi ob 19.30 v gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah začenjajo tradicionalni, 26. Čufarjevi dnevi. Festival ljubiteljskih gledališč bo do 20. novembra postregel s šestimi tekmovalnimi predstavami in bogatim spremljevalnim programom.

Jesenice. Plakat 26. Čufarjevih dni. Foto: Tinkara Zupan/STA

Jesenice.
Plakat 26. Čufarjevih dni.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Selektor letošnjih Čufarjevih dni Branko Kraljevič je izmed 35 predstav, ki so jih na festival prijavila ljubiteljska gledališča iz Slovenije in zamejstva, izbral šest najboljših, v katerih je zasledil veliko dodano vrednost besedilu in močno avtorsko vizijo.

Skupna točka vseh šestih tekmovalnih predstav je, da držijo gledalce v napetosti od začetka do konca, ter da so žanrsko raznolike, je besede selektorjev povzela direktorica Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branka Smole. Letošnji program festivala sega od komedij, komedij absurda do dram.

Uščip teater iz Slovenske Bistrice se bo predstavil s Satiričnim kabaretom ogledala. Gledališka skupina KPD iz Šmihela bo predstavila absurdno dramo Kdo čaka na konec v trikoju. Dramska skupina F.B. Sedej iz Števerjana bo nastopila s komedijo Umor v vili Roung, KUD Zarja Trnovlje-Celje bo uprizoril dramo Nora Nora, KD Rudija Jedretiča iz Ribnega bo predstavil komedijo Krčmarica, domača igralska skupina pa bo nastopila s komedijo To imamo v družini.

Festivalske dni bo popestril tudi spremljevalni program. Tako bo že v današnjem uvodu v 26. Čufarjeve dni na vrsti pravljična komedija Vihar Williama Shakespeara, s katero se bo v vlogi režiserja predstavil selektor festivala Branko Kraljevič.

V četrtek, ko mineva 108 let od rojstva slovenskega pisatelja in dramatika Toneta Čufarja, po katerem festival nosi ime, bo potekalo polaganje venca o njegovem kipu. V nedeljo bo na vrsti predstavitev mask in kostumov iz predstave Otok zakladov, ob zaključku festivala prihodnjo sredo pa bo nastopil glasbenik Uroš Perić.