Svet 13.11.2013 6:00

Splitski picigin na seznamu hrvaške nesnovne kulturne dediščine

Zagreb, 13. novembra - Hrvaško ministrstvo za kulturo je razglasilo priljubljeno igro z žogico picigin, ki je značilna za splitsko plažo Bačvice, za nesnovno kulturno dediščino. Metanje peterice igralcev za žogico v plitvinah se je iz Splita razširilo tudi na druge konce Hrvaške.

Hrvaška, Zagreb. Zastava Hrvaške. Arhiv STA. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Zastava Hrvaške.
Arhiv STA.
Foto: Hina/STA

Splitčani igrajo picigin na Bačvicah tudi v zimskih mesecih, njihovemu zgledu pa sledijo še na drugih dalmatinskih plažah. Za picigin so še posebej zagreti na osiješki plaži, priljubljeni Copacabani, ob reki Dravi.

Cilj igre je, da peterica igralcev z medsebojnim podajanjem žogice z roko, nogo, glavo ali drugim deli telesa, le-to čim dalj obdržali v zraku, pogosto ob atraktivnih skokih v plitko morje. Za igralce ni posebnih omejitev, v igri lahko sodelujejo otroci in njihovi dedki. Posamezne splitske peterke pa že vrsto let igrajo v enaki zasedbi.

Kot so pojasnili na ministrstvu za kulturo, segajo začetki picigina v Splitu v začetek 20. stoletja. Za morsko igro, ki je medtem postala eden od sinonimov za največje dalmatinsko mesto, pa so uvedli zaščito, s katero nameravajo ohraniti in popularizirati igro skozi različne medijske predstavitve, pa tudi z organizacijo turnirjev.

Na hrvaškem seznamu nesnovne kulturne dediščine je več kot 130 kulturnih dobrin, med njimi različne avtentične ljudske prireditve, obrti, jedi, izdelava okraskov ter nekatera lokalna narečja.