Slovenija 13.11.2013 10:06

V Kinu Udarnik deset najljubših klasik Silvana Furlana

Maribor, 13. novembra - Mariborski Kino Udarnik danes z Oklepnico Potemkin začenja retrospektivo desetih najljubših klasik prvega direktorja in soustanovitelja Slovenske Kinoteke Silvana Furlana. Retrospektiva je v kinoteki nastala ob 60-letnici rojstva tega filmskega delavca in strokovnjaka, ki je neizbrisno zaznamoval slovensko filmsko krajino.

Projekcije bodo bo ob sredah ob 20. uri, retrospektiva v Udarniku pa bo trajala vse do januarja. Kot prvo bodo danes prikazali klasiko Sergeja Eisensteina Oklepnica Potemkin iz leta 1925. Ta je filmski spomenik uporu mornarjev na oklepnici Potemkin, nastal ob 20. obletnici revolucije leta 1905, so zapisali v Zavodu Udarnik.

Naslednjo sredo bo na sporedu Zora (1927) nemškega mojstra Friedricha W. Murnaua. Po enotedenskem premoru se bo retrospektiva nadaljevala 4. decembra s filmom Jeana Vigoja Atalanta ali trabakula, ki plove mimo (1934).

Zatem se bodo zvrstile še Renoirova filmska biblija Pravilo igre (1939), po mnenju številnih kritikov najboljši film vseh časov Državljan Kane (1941), novovalovska izvidnica Žepar (1959) Roberta Bressona, Ozujevo Potovanje v Tokio (1953) in tri mojstrovine modernistične klasike - Osem in pol (1963) Federica Fellinija, Andrej Rubljov (1966) Andreja Tarkovskega in Apokalipsa danes (1979) Francisa Forda Coppole.

Silvan Furlan (1953-2005) je bil ena osrednjih filmskih osebnosti v Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji. Že kot gimnazijec je začel uresničevati svojo ljubezen do filma in jo s svojim delovanjem zbujati tudi pri drugih ljudeh.

Zaznamoval je vsa področja filmske umetnosti in kulture: bil je filmski pedagog, publicist, programski vodja, filmski kritik, teoretik, zgodovinar, urednik, avtor knjig, scenarist, režiser, snovalec kulturne politike in prvi direktor Slovenske kinoteke od leta 1994 vse do smrti leta 2005. V dobrih treh desetletjih svojega delovanja je odločilno prispeval pri nastanku in razvoju vseh osrednjih slovenskih filmskih institucij.