Svet 14.11.2013 6:00

Zgodnja dela Egona Schieleja prvič v Nemčiji

Ulm, 14. novembra - V Umetnostnem muzeju v Ravensburgu bodo v soboto odprli razstavo zgodnjih del avstrijskega slikarja Egona Schieleja (1890-1918). Postavitev vključuje številna dela, ki bodo tokrat prvič razstavljena izven Avstrije, so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz muzeja.

Osrednjo pozornost so postavljavci razstave namenili obdobju, ki ga je umetnik preživel v svojem rojstnem mestu Tulln an der Donau, pa do odhoda na študij na dunajsko akademijo leta 1909.

Schielejevim zgodnjim delom so na razstavi nasproti postavili umetnikovo zrelo ustvarjanje. "Takšna postavitev pokaže, kako zgodaj se je umetnik lotil teme jaza in zapletenih alegorij, kar ga oboje umešča med predstavnike moderne," so zapisali v muzeju.

Dela za razstavo, ki bo na ogled do 23. marca, sta med drugim posodila mesto Tulln in Deželna zbirka Dolnje Avstrije, še piše dpa.

Schiele je v letih 1906-1909 študiral na likovni akademiji na Dunaju. Po letu 1907 je nanj močno vplival Gustav Klimt. Poleg Oskarja Kokoschke je bil eden tistih umetnikov, ki so se iz formalnega okvira secesije in simbolizma razvili v ustvarjalce ekspresionizma z realističnimi elementi.

V dramatično deformiranih aktih in portretih je izrazil ekstatična čustva, mnogokrat tudi neposredno in za sodobnike spotikljivo erotiko ter pogosto življenjski pesimizem. Po drugi strani je v ornamentalno-dekorativnem slogu ustvaril vrsto nekonvencionalnih, a umetniško dragocenih risb, mestnih vedut in tihožitij.