Slovenija 14.11.2013 8:25

V Ljubljani se začenja mednarodni slovenistični simpozij

Ljubljana, 14. novembra - Na Univerzi v Ljubljani se bo danes v organizaciji Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik začel tridnevni 32. mednarodni slovenistični znanstveni simpozij Obdobja. Kot je za STA dejal organizator simpozija Damjan Huber, želijo preveriti aktualnost delitve funkcijskih zvrsti iz 70. let minulega stoletja. Pričakujejo 84 udeležencev.

Na simpoziju na temo družbene funkcijskosti jezika bodo sodelovali udeleženci iz devetih držav - Slovenije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Italije, Poljske, Rusije, Srbije in Velike Britanije. Predstavljenih bo 71 referatov, med slovenskimi strokovnjaki pa bo med drugim mogoče prisluhniti Adi Vidovič Muha, Alenki Šivic Dular, Mileni Mileva Blažić, Ireni Stramljič Breznik, Juretu Zupanu, Moniki Kalin Golob in Marku Jesenšku.

Osrednje vprašanje, s katerim se bodo strokovnjaki ukvarjali, bo, ali je delitev funkcijskih zvrsti, kot so denimo strokovni, znanstveni, publicistični, praktično sporazumevalni jezik, danes še smotrna. Ta delitev izhaja iz Slovnice, ki jo je leta 1976 izdal jezikoslovec Jože Toporišič, je pojasnil Huber. Kot je dodal, bodo s simpozijem obeležili tudi 200. obletnico rojstva Frana Miklošiča, ki velja za enega največjih slovenskih slavistov.

Simpozij bo odprla predsednica 32. simpozija Obdobja profesorica Andreja Žele, uvodoma pa bodo zbrane nagovorili rektor ljubljanske Univerze Ivan Svetlik, prodekan Filozofske fakultete Martin Germ, predstojnica oddelka za slovenistiko Alojzija Zupan Sosič, predstojnik oddelka za slavistiko Nikolaj Jež ter predstojnik Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik Marko Stabej. Uvodno prireditev bodo sklenili s predstavitvijo zbornika Obdobja 32, so sporočili iz Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik, ki deluje pri oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.