Svet 15.11.2013 5:00

Komik Andy Kaufman naj bi uprizoril lastno smrt

New York, 15. novembra - Kultni komik Andy Kaufman, ki je zaigral v seriji Taksi iz 70. let minulega stoletja, je leta 1984 svojo smrt le uprizoril. Kot je po poročanju poročanju britanskega BBC na podelitvi nagrad, posvečenih komiku, dejal njegov brat Michael, še vedno živi. Predstavil je tudi 24-letnico, ki naj bi bila Andyjeva hčerka.

Hčerka komika, ki je uradno umrl zaradi pljučnega raka pet let pred njenim rojstvom, je dejala, da se je želel le umakniti iz šovbiznisa. "Odličen oče je. Mama ima svoje podjetje, on pa ji pomaga s papirji in podobno, da lahko ostaja doma in se mu ni treba skrivati," je pojasnila.

Preden je na oder povabil žensko, ki naj bi bila Andyjeva hčerka, je Michael opisal, kako je pred leti našel esej, v katerem je brat opisal načrte za uprizoritev lastne smrti in napovedal svojo vrnitev za božični večer leta 1999.

Michael brata sicer ni dočakal, je pa prejel pismo, v katerem mu je brat razložil, da se je odločil za družinsko življenje, saj ima ženo in hčerko.

Razen po vlogi v Taksiju je bil Kaufman poznan kot ustvarjalec, ki je pogosto izvajal izjemno zapletene in dodelane ukane, tako da ljudje v dvorani niso bili prepričani, kako novico sprejeti.

"Celotna dvorana je obnemela. Razumem, da bi lahko šlo za ukano, ampak vse je bilo tako resnično. Bilo je strašljivo in absolutno intrigantno," je dejala komičarka Killy Dwyer.

Kaufmanu so raka diagnosticirali pri 33 letih. Umrl naj bi maja leta 1984, na spletu pa je dostopen tudi certifikat o njegovi smrti.