Svet 15.11.2013 6:00

V münchenski Stari pinakoteki Canalettove slike

München, 15. novembra - V Stari pinakoteki je na ogled razstava z naslovom Canaletto - Bernardo Bellotto je naslikal Evropo. Na ogled je 80 del, ki so si jih za to priložnost izposodili iz številnih javnih in zasebnih zbirk v Evropi in ZDA. Kot piše na spletni strani pinakoteke, gre za po petih desetletjih prvo obsežnejšo predstavitev del Bernarda Bellotta v Nemčiji.

Nemčija, München. Bavarska prestolnica München, glavni trg, mestna hiša. Foto: Franja Zagorc/STA

Nemčija, München.
Bavarska prestolnica München, glavni trg, mestna hiša.
Foto: Franja Zagorc/STA

Postavitev ponuja edinstveno priložnost, da obiskovalec razstave tega beneškega umetnika, imenovanega tudi Canaletto, pospremi na njegovem popotovanju po Evropi 18. stoletja.

Canaletto se je leta 1761 mesec dni mudil v Münchnu, kjer je po naročilu bavarskega volilnega deželnega kneza Maksimiljana III. Josepha naslikal panoramo mesta ter dve veduti z gradom Nymphenburg.

Zahvaljujoč restavratorskim posegom so vsa tri dela, ki so večjega formata, za razstavo ponovno zasijala v vsej svoji lepoti. Vsa tri se umeščajo med Canalettove najpomembnejše stvaritve, obenem gre za edinstvene zgodovinske dokumente.

Na razstavi, ki bo odprta do 19. januarja, so ob münchenskih predstavljana tudi druga umetnikova dela iz različnih faz njegovega ustvarjanja.