Slovenija 18.11.2013 9:27

V Ljutomeru praznujejo 200 let rojstva Franca Miklošiča

Ljutomer, 18. novembra - Ljutomer bo naslednje tri dni v znamenju praznovanja 200-letnice rojstva velikega jezikoslovca Franca Miklošiča, po katerem nosi ime tudi tamkajšnja gimnazija. Danes se v organizaciji ljutomerske gimnazije in mariborske univerze v Domu kulture začenja dvodnevna mednarodna znanstvena konferenca, ki jo bodo dopolnili še 10. Miklošičevi dnevi.

Še pred začetkom konference bodo odprli razstavo Miklošičeva zapuščina, na kateri bodo med drugim predstavili knjigi Miklošičeva monografija in Pravljice iz Bukovine. V nadaljevanju bodo poznavalci Miklošiča razpravljali o njegovi vlogi na področju slovanske filologije, predstavljen bo dokumentarni film o velikem jezikoslovcu, udeleženci si bodo ogledali tudi njegovo rojstno hišo. V torek zvečer bo potekala še slovesna akademija, na kateri bo slovesni govornik minister za kulturo Uroš Grilc.

Slovenski filolog, jezikoslovec in slavist Franc Miklošič se je 20. novembra 1813 rodil v Radomerščaku pri Ljutomeru in velja za največjega slovenskega slavista vseh časov. Leta 1840 je doktoriral iz prava na dunajski univerzi, a ga je pozneje opustil in se posvetil študiju slovanskih jezikov. Zaposlil se je v dunajski dvorni knjižnici.

V času pomladi narodov je postal predsednik dunajskega društva Slovenija in sooblikoval program Zedinjene Slovenije, ki so ga dunajski Slovenci 20. aprila 1848 javno naslovili na svoje rojake. Postal je tudi narodni poslanec v zgornjem domu avstrijskega državnega zbora.

Leta 1849 je na dunajski univerzi ustanovil katedro za slavistiko. Postal je profesor in tri študijska leta tudi dekan tamkajšnje filozofske fakultete, v letih 1854 in 55 tudi rektor celotne dunajske univerze. V svojih delih se ni ukvarjal le s slovanskimi jeziki, pač pa tudi z romunščino, albanščino, grščino in jezikom Romov. Miklošiča se bodo v sredo s slovesno akademijo spomnili tudi na Dunaju.