Slovenija 21.11.2013 12:12

Umrl režiser Primož Bebler

Nova Gorica, 21. novembra - V sredo ponoči je po daljši bolezni in na dan svoje zadnje premiere umrl režiser Primož Bebler. Bil je eden redkih idealistov, ki so verjeli, da umetnost lahko izboljša ali vsaj olepša svet, so zapisali v SNG Nova Gorica, kjer je bil Bebler umetniški vodja deset let.

Koper, atrij Pretorske palače. Režiser Primož Bebler. Foto: Lena Dujc/STA Arhiv STA

Koper, atrij Pretorske palače.
Režiser Primož Bebler.
Foto: Lena Dujc/STA
Arhiv STA

Bebler (1951-2013) je bil svetovljan in kot svetovljan je vseskozi deloval tudi v gledališču - razumel ga je kot prostor svobode in dialoga, prostor, kjer se srečujejo in medsebojno oplajajo najrazličnejše ideje, kjer se krešejo mnenja in trkajo svetovi, so še zapisali v novogoriškem gledališču.

Za seboj je imel številne režije, premiera zadnje, Srečanje, je bila v sredo v SNG Nova Gorica.

Bebler je iz gledališke režije diplomiral na Fakulteti dramskih umetnosti Univerze v Beogradu. Po selitvi v Slovenijo je najprej sodeloval na Radiu Slovenija kot avtor več oddaj s področja kulture in kot režiser radijskih iger, nato je bil umetniški vodja SLG Celje.

Sodeloval je pri ustanovitvi Primorskega poletnega festivala, na katerem je bil najprej izvršni producent, od leta 1998 pa umetniški vodja. Vodil je tudi novogoriško in tržaško gledališče.