Slovenija 21.11.2013 12:35

Pri KUD Sodobnost knjižne novosti za vse generacije

Ljubljana, 21. novembra - Založba KUD Sodobnost je predstavila novosti, med katerimi so roman Jožeta Horvata Obrazi prostora, delo Cvetke Bevc Čivknjeno od začetka do konca, Alica v Poteruniji Evalda Flisarja, Punčka iz stolpa Jane Bodnarova ter slikanica Krokodilščine Polone Kunaver Ličen. Poskrbeli so tudi za deveti natis Flisarjevega Čarovnikovega vajenca.

Obrazi prostora prinašajo podobe iz narave. Naslov si je Horvat, kot je povedal na predstavitvi knjig, sposodil pri pesniku Simonu Jenku, ki je v Obrazih slikal naravo. Horvatovi opisi narave so prežeti s čustvi in mislimi opazovalca, kar bralca prisili, da postane tudi sam pozoren na določeno pokrajino, je dejala urednica Katja Klopčič Lavrenčič.

Knjiga za mlajše bralce Čivknjeno od začetka do konca po uredničinih besedah prinaša kratke zgodbe, ujete v ptičjem svetu, njeno sporočilo pa se skriva v iskrenem prijateljstvu. Delo je plod sodelovanja med Bevčevo in ilustratorko Nino Mrđenovič.

Flisar je dejal, da je bil vse, dokler ni videl stripov Pšene Kovačič, ki jih je ustvarila za njegovo Alico v Poteruniji, skeptičen do te likovne zvrsti. Temu je morda botrovalo tudi to, "da stripov v moji mladosti ni bilo," je razmišljal. Po njegovem mnenju je ilustratorki uspelo mojstrsko upodobiti like iz fantastične zgodbe o koncu naše civilizacije.

Slikanica Polone Kunaver Ličen in Davida Lična je namenjena najmlajšim bralcem. Po besedah avtorice je dovolj odprta in zračna, da pušča malčkom prostor, da še sami dodajo kakšnega krokodilčka. Tudi vsebinsko zgodba ni determinirana, s čimer omogoča, da jo bralci sami zaključijo.

Kljub temu, da je protagonistka romana slovaške avtorice Bodnarove devetletna deklica, bo delo, kot je prepričan prevajalec Andrej Pleterski, nagovorilo tudi najstnike. Osrednja zgodba se vrti okrog odsotnosti dekličinega očeta in poznejšega vstopa očima v njeno življenje.

Čarovnikovega vajenca so ob prvem izidu v 80. letih minulega stoletja brali precej drugače kot danes, je dejal Flisar. Nekateri so ga začeli povezovati celo z gibanjem new age, mnogi ga niso razumeli. "Edini, ki je razumel, kaj sem hotel povedati, je bil literarni zgodovinar Tomo Virk, je pojasnil avtor. Veseli ga, da je knjiga ponovno izšla v obliki romana, saj ponuja celotno zgodbo, ki je denimo stripovsko delo, kljub ilustracijam vrhunskega Damijana Stepančiča, ni moglo.