Svet 22.11.2013 6:00

Pred 50 leti preminila Aldous Huxley in C. S. Lewis

London, 22. novembra - Na današnji dan sta pred 50 leti umrla književnika Aldous Huxley in C. S. Lewis. Huxley je sodil v tako imenovano skupino mladih razumnikov po prvi svetovni vojni in je človeško družbo ocenjeval s skepso in ironijo, medtem ko se je Lewis med svetovne pisatelje vpisal s serijo fantazijskih Zgodb iz Narnije.

Huxley, ki se je 26. julija rodil v stari angleški razumniški rodbini, njegov ded je bil zoolog Thomas Henry Huxley, je v Oxfordu študiral angleško književnost, nato pa je delal kot novinar in kritik. Leta 1937 se je preselil v ZDA.

Za prvo obdobje njegovega ustvarjanja je značilen intelektualizem, za drugo pa misticizem, a je, kot piše v Velikem svetovnem biografskem leksikonu, vedno znal biti virtuozno duhovit in vizionarski.

Poleg njegovega najbolj znanega dela, negativne utopije Krasni novi svet, med njegova glavna dela sodijo še Groteskni ples, Suhi listi, Kontrapunkt življenja in Slepi v Gazi. Poleg Krasnega novega sveta, Grotesknega plesa in Kontrapunkta življenja so v slovenščini dosegljiva še dela Mirovništvo in filozofija ter Vrata zaznavanja; Nebesa in pekel.

Clive Staples Lewis, rojen 29. novembra 1898, je bil britanski zgodovinar, pisatelj, literarni kritik in radijski voditelj. Poleg serije Zgodbe iz Narnije so v slovenščino prevedena še dela Vprašanje bolečine, Zakaj Bog, Odprava človeka ali Razmišljanje o izobraževanju s posebnim poudarkom na poučevanju angleščine na višjih stopnjah šolanja ter Golo krščanstvo.