Slovenija 23.11.2013 4:00

Piranski dnevi arhitekture v znamenju etike

Piran, 23. novembra - Piran danes gosti že 31. Piranske dneve arhitekture, na katerih se bodo pod naslovom Etika arhitekture spraševali o družbeni vlogi in pomenu arhitekture. Zadnjih 20 let je arhitektura postajala vsej bolj bahava, samozadostna in neuporabna, njeno angažiranost pa je prebudila šele globalna kriza, ugotavljajo organizatorji mednarodne konference.

Piran. Piran, turizem, jadrnica, počitnice, poletje, Slovenija, obala, morje, promet. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Piran.
Piran, turizem, jadrnica, počitnice, poletje, Slovenija, obala, morje, promet.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na lanski mednarodni arhitekturni konferenci so se spraševali o brezčasnosti Vitruvijanskih paradigm utilitas, firmitas, venustas - lepo, trdno, koristno.

Etika arhitekture, ki sloni na teh temeljih in obravnava arhitekturo kot umetnostni in trajnostni princip, je tako samoumevno nadaljevanje lanske teme, so zapisali v Obalnih galerijah Piran, ki organizirajo dogodek.

Zadnji dve desetletji se je arhitektura, podobno kot ostali segmenti umetnosti, po njihovem ukvarjala predvsem z estetiko in sama s seboj. Kriza je ponovno prebudila njeno socialno občutljivost, angažiranost in ekološko odgovornost.

Na konferenci bodo razpravljali o družbeni vlogi in pomenu arhitekture, njenih potencialih, da postane vitalno družbeno in komunikacijsko orodje, ter o odgovornosti, ki jo pri tem nosi arhitekt.

V okviru konference, ki bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, se bo zvrstilo več predavanj domačih in tujih predavateljev ter dve študentski predstavitvi, na ogled pa bodo tudi štiri arhitekturne razstave, med katerimi izstopa razstava za nagrado Piranesi 2013.

Piranski dnevi arhitekture pa se bodo zvečer tradicionalno sklenili s podelitvijo mednarodne arhitekturne nagrade Piranesi.

Zadnja tri leta so se Piranski dnevi arhitekture z večdnevne konference skrčili na en dan, a so zaradi tradicije ohranili ime.